Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Straffeloven

Justisdepartementet vil utvide foreldelsesfristen ved overgrep mot barn

Grunnen er at kortere frister i den nye straffeloven kan ha hatt uheldige konsekvenser.

FORSLAG TIL LOVENDRING: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) mener overgangen til den nye straffeloven har vært velykket. Nå blir det foreslått flere endringer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORSLAG TIL LOVENDRING: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) mener overgangen til den nye straffeloven har vært velykket. Nå blir det foreslått flere endringer. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er ett av forslagene til endringer i straffeloven og andre lover som i dag sendes på høring. I høringsnotatet foreslås det også å utvide fristene for visse andre lovbrudd.

Ofte for sent

Departementet begrunner forslaget med at det ved slike lovbrudd ofte kan dreie seg om handlinger som fornærmede ikke ser seg i stand til å fortelle om før det har gått noe tid. De gjeldende fristene vil derfor kunne gjøre det vanskelig å avdekke slike handlinger før straffansvaret er foreldet.

Foreldelsesfristen av sekskuell handling med barn er forkortet fra ti til fem år.

- Den nye straffeloven er et resultat av et stort arbeid som har pågått over mange år, og overgangen til en ny lov har i hovedsak vært vellykket. Straffeloven er en av de viktigste lovene i en rettsstat, og den påvirker livet til mange mennesker, sier justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Høringen er en oppfølgning av den nye straffeloven, som trådte i kraft 1. oktober 2015. Ikraftsettelsen av den nye straffeloven medførte behov for en rekke lovendringer i straffeloven og andre lover. Det var likevel ikke anledning til å følge opp alt i forbindelse med ikraftsettelsen.

Flere lovendringer

De siste par årene har man dessuten høstet en del erfaringer med loven, noe som også kan gi grunnlag for å vurdere enkelte lovendringer.

Videre foreslår høringsnotatet blant annet endringer som tar sikte på å bedre mulighetene til å straffe korrupsjon med forgreninger til utlandet.

Høringsfristen er satt til 10. september.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media