Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Justiskomiteens leder innrømmer at islamistene har vært undervurdert

Slik vil Hadia Tajik (Ap) stoppe norsk ungdom fra å bli terrorkrigere.

SELVKRITIKK: - I alle situasjoner der kriminalitet utvikler seg, og farlige miljøer utvikler seg, er det noe vi politisk burde sett tidligere og tatt tak i, sier lederen for justiskomiteen på Stortinget og Ap's justispolitiske talsperson, Hadia Tajik, til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SELVKRITIKK: - I alle situasjoner der kriminalitet utvikler seg, og farlige miljøer utvikler seg, er det noe vi politisk burde sett tidligere og tatt tak i, sier lederen for justiskomiteen på Stortinget og Ap's justispolitiske talsperson, Hadia Tajik, til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - I alle situasjoner der kriminalitet utvikler seg, og farlige miljøer utvikler seg, er det noe vi politisk burde sett tidligere og tatt tak i, sier lederen for justiskomiteen på Stortinget og Ap's justispolitiske talsperson, Hadia Tajik, til Dagbladet.

- Når man ser at disse miljøene har klart å få bredere gjennomslag har de miljøene vært undervurdert, sier Tajik.

Tajik innrømmer at det politiske Norge har tatt for lett på utfordringen med radikaliseringen av ungdom — og islamistene som reiser til borgerkrigen til Syria og Irak. PST og Etterretningstjenesten har i en årrekke framholdt at ekstreme islamister utgjør den største trusselen mot Norge. Likevel er Norge på etterskudd i arbeidet med å hindre at ungdom radikaliseres.

Nå sier Tajik til Dagbladet at Ap vil doble midlene som går til SLT-rådene («Samordningsmodell for forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet blant barn og unge»), som jobber med forebygging. Midlene skal dobles fra 13 til 26 millioner kroner.

Vil doble - Vi synes regjeringens handlingsplan mot radikalisering er en god handlingsplan, med tiltak som Ap støtter opp om. Men det bekymrer meg at regjeringen mener at dette skal dekkes innenfor eksisterende budsjetter. Det er behov for å sette av konkrete midler til dette arbeidet. Vi har forventninger til at regjeringen er opptatt av det lokale arbeidet. Når ungdom har passert grensa som gjør dem interessante for PST er det for seint å forebygge. Vi må ta tak tidlig, og vi må ta tak lokalt, sier Tajik.

Når PST blir kjent med at en Syria-farer kommer tilbake til en kommune gir PST beskjed til kommunen om at vedkommende kan bære på krigserfaring og utgjøre en potensiell fare.

Faksimile Dagbladet 3. oktober
Faksimile Dagbladet 3. oktober Vis mer

- Men kommunene utstyres ikke med noen dreiebok, de har ingen arbeidsmodell for hva de skal gjøre med den informasjonen de får. Vi må forsterke arbeidet som politiet og kommunen gjør. Man er vant til å jobbe mot rus, narkotika og ungdomskriminalitet. Men nå må rådene  få forutsetninger for å jobbe forebyggende med radikalisert ungdom, og få vite hva de skal gjøre med meldingen de får fra PST, sier Tajik.

Vil lære av Danmark Hun vil hente lærdom fra Århus i Danmark.

- Der koblet de på mentorer - forbilder med ulike typer bakgrunn, som kan ha de vanskelige samtalene med unge mennesker som er på vei inn i radikale miljøer. Dette er viktige samtaler om religion, tro og tilhørighet, og mentorene kan være en motvekt til de karismatiske lederne som trekker ungdom inn i jihadismen. Men disse mentorene trenger kursing, de må få lære hvordan de skal bruke språk, spørsmål og diskusjon som virkemiddel.

Tajik påpeker at det å forebygge ungdom mot religiøs ekstremisme utgjør en helt annen utfordring enn å hindre ungdom fra å kjøre i fylla eller å prøve hasj.

- SLT-rådene kan brukes også her. Men de må settes i stand, de må få  penger, kunnskap og folk. Jeg mener at man må ta et nasjonalt ansvar for dette — ikke bare finne ut lokalt hva man skal gjøre. Hver enkelt kommune kan ikke finne opp hjulet på ny hver for seg.

Terror Minst 60 nordmenn har reist til Syria og Irak - 15 er hittil i år siktet for terror.

Omkring ti av nordmennene er blitt drept, omkring 20 har reist hjem igjen.

Faksimile Dagbladet 17. september
Faksimile Dagbladet 17. september Vis mer

Generalløytnant Kjell Grandhagen, sjef for E-tjenesten, har bekreftet overfor Dagbladet at de nå frykter at norske IS-terrorister skal utføre terrorangrep på hjemlig jord.

Dagbladet har tidligere avslørt at to nordmenn sågar har lederroller i IS. Den ene er norskchilenske Bastian Vasquez (24) fra Skien. Den andre er en 24-åring fra Bærum, som skal ha en mer operativ rolle.

Faksimile Dagbladet 16. mai
Faksimile Dagbladet 16. mai Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!