Justisminister Anders Anundsen (Frp) og departementet får 25 000 i bot for lovbrudd

Datatilsynet har konkludert med grove brudd på personopplysningsloven i Anundsens skrytevideo Trygghet i hverdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Datatilsynet vil gi justisminister Anders Anundsen (Frp) og hans departement et straffegebyr på 25 000 kroner for brudd på personopplysningsloven i august under valgkampen.

Tilsynet igangsatte en gransking da Dagbladet avslørte at departementets egenproduserte skrytefilm «Trygghet i hverdagen» viste ansiktene til flere fanger inne på Politiets utlendingsinternat Trandum.

Justisminister Anders Anundsen var tungt involvert i det tre måneder lange arbeidet med planlegging og produksjon. Han har hovedrollen som historieforteller og intervjuer egne ansatte.

«Fra bildesekvensen kan man potensielt utlede opplysninger om personenes alder, kjønn etnisitet, hårfarge, høyde, og klesstil. Dette er alle opplysninger som kan bidra til å identifisere personene.», skriver tilsynet i et brev Justisdepartementet mottok denne uka.

- Det er alvorlig og veldig uheldig når folk blir filmet i slike sammenhenger og opptakene publiseres, sier direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon til Dagbladet.

Boten gis for brudd på personopplysningslovens §39 om utlevering av videoopptak gjort ved kameraovervåking: «Opplysningene har karakter av å være strengt taushetsbelagte og omfatter personer i en svært sårbar situasjon.», skriver Datatilsynet og kaller betegner lovbruddet som «grovt uaktsomt».

Justisdepartementet har nå fire uker på seg til å klage på vedtaket.
 
Anundsen: - Mitt ansvar
Overfor Dagbladet har Anundsen hele tida vært klar på at ansvaret for filmen og innholdet er hans eget:

- Jeg har selvfølgelig vært med i diskusjonen rundt dette. Helt fra start, sa Anundsen til Dagbladet i august, på spørsmål om hvem som hadde ansvaret for produksjonen av filmen.

- Alt som skjer i mitt departement er mitt ansvar.

PUBLISERT USLADDET: Bilder av flere innsatte ved Politiets utlendingsenhet sitt internat på Trandum ble publisert usladdet av regjeringen i en skrytevideo for statsråd Anders Anundsen (Frp). Skjermdump: Justisdepartementets video "Trygghet i hverdagen" (Dagbladets sladding).
PUBLISERT USLADDET: Bilder av flere innsatte ved Politiets utlendingsenhet sitt internat på Trandum ble publisert usladdet av regjeringen i en skrytevideo for statsråd Anders Anundsen (Frp). Skjermdump: Justisdepartementets video "Trygghet i hverdagen" (Dagbladets sladding). Vis mer

I videoen forteller Anundsens om sin angivelige store suksess som statsråd i justissektoren. De usladdede bildene av fanger inne på Trandum brukes som illustrasjonsbilder til Anundsens skryt av regjeringens og egen politikk.

Rundt ti personer var synlige på videobildene i justisministerens skrytefilm, som lå ute på regjeringen.no flere dager før tabben ble rettet opp. Filmen ble publisert i august, midt under kommunevalgkampen og ble mottatt med både kritikk og flere parodier.

Dagbladet har bedt Justisdepartementets om en kommentar til boten, men henvendelsen er ikke besvart.

Skattebetalerne
Skrytefilmen var ikke gratis. Anundsen sendte regninga på 50 000 kroner i produksjonskostnader til skattebetalerne. I tillegg kom lønnsutgiftene for ham selv, politisk rådgiver André Kolve, to informasjonsmedarbeidere, sjåfør, livvakttjenesten og ansatte i justissektoren som bidro til filminnspillingen.

Et overslag Dagbladet har gjort viser at å produsere skrytefilmen kostet skattebetalerne minst 100 000 kroner. Nå belastes fellesskapet med ytterligere 25 000 til boten.

• Les: Anundsen om å lage skrytefilmen: - Det er David Attenborough-inspirert
  25 tv-skjermer Scenene Anundsen og departementet får boten for er rundt 17 minutter og 50 sekunder inn i filmen. Da snakker en synlig tilfreds justisminister utenfor Politiets utlendingsinternat på Trandum til kameraet:

- Da vi tok over regjeringsmakten var det cirka 5 700 personer uten lovlig opphold på norske asylmottak. I dag er tallet nede i 3 000, sier Anundsen.

I sekundene før dette vises bilder fra 25 tv-skjermer. På skjermene se man det direkte usladdede opptak fra overvåkingskameraer inne på utlendingsinternatet. Det går mennesker i korridorene og flere sitter samlet rundt bord i oppholdsrommene.

- Man må ha et rettslig grunnlag for å publisere bilder av folk slik, og det forutsetter et samtykke fra de involverte, sier Thon.

Sammen med Anundsen Videobildene av tv-skjermene ble tatt av kamerafolkene som var sammen med Anundsen inne på Trandum.

Det er Politiets utlendingsenhet (PU) som har ansvaret for utlendingsinternatet på Trandum. I e-poster Dagbladet har sett bekreftet PU at de ikke kjente til at de innsatte på Trandum ble spurt om tillatelse til å bruke bilder av dem.

«Så vidt vi vet ble det ikke innhentet samtykke fra de innsatte, da filmingen foregikk i kontrollrommet og gjengir bilde av monitorer.», skrev kommunikasjonsrådgiver Monica T. Olsen.

Uten et slikt samtykke rammes publiseringen av loven. Det eneste slike bilder kan brukes til er å gi bort til politiet, dersom eieren av bildene mener de dokumenterer noe kriminelt.

Datatilsynet holder Justisdepartementet ansvarlig, fordi det var departementet som både innhentet og valgte å publisere videomaterialet:
  «Personopplysningsloven § 39 skiller ikke mellom hvem som er behandlingsansvarlig for kameraovervåkingen, og hvem som utleverer personopplysninger. Bestemmelsen setter en sperre for selve handlingen, altså utleveringen av personopplysninger som er innsamlet ved opptak gjort ved kameraovervåking. Etter Datatilsynets vurdering er ordlyden treffende for den publiseringen Justisdepartementet foretok.»

Krass kritikk Videoen vakte stor oppmerksomhet da den ble sluppet under valgkampen, fordi Anundsen «intervjuer» flere av sine egne embetsmenn. Statsråden selv stiller ledende spørsmål som resulterer i skryt og rosende omtale av regjeringen og Anundsens politikk.

LIKE BLID TROSS KRITIKK: Justisminister Anders Anundsen (Frp) avfeide kritikken han fikk etter reklamefilmen i august. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LIKE BLID TROSS KRITIKK: Justisminister Anders Anundsen (Frp) avfeide kritikken han fikk etter reklamefilmen i august. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det mest alvorlige er at de som jobber under Anundsen må stille opp i en reklamefilm. Jeg synes det er rart at departementet skal legge ut en film som oppleves som så politisert. Det er en ny tradisjon og jeg kan ikke huske at tilsvarende har skjedd. Å bruke underordnede i en film som oppleves som politisk reklame, er å gå over en grense, uttalte KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Anundsen selv ga uttrykk for at han var skuffet over mottakelsen av filmen sin, etter den massive kritikken.

- Jeg synes påstandene og mistenkeliggjøringen som kommer nå er litt underlig, med mange påstander og forsøk på å underminere de som har bidratt på filmen. Det synes jeg ikke er nødvendig, sa Anundsen til Dagbladet.

Ikke første gang Datatilsynet har også tidligere reagert mot Justisdepartementet for sviktende kontroll og rutinger.

Datatilsynet gjennomførte en kontroll med Justisdepartementet i 2014 hvor det blant annet ble påpekt omfattende mangler på internkontrollrutiner. Det resulterte i at Justisdepartementet ble ilagt et overtredelsesgebyr på 100 000 kroner.
«Etter Datatilsynets oppfatning er det ikke tvil om at utleveringen i nærværende sak kunne vært unngått ved gode rutiner for behandlingen av personopplysninger og en større bevissthet om reglene i personopplysningsloven.», skriver tilsynet.
- Nei, faen! Råopptakene består av over hundre filmsnutter. Dagbladet har sett flere, som varer i om lag 3,5 timer.

- Det er vel egentlig litt David Attenborough-inspirert. Så jeg er kommet fram fra bak stolper og så videre, sier justisministeren til personer i følget sitt, mens de går rundt på Politiets utlendingsinternat ved Trandum i et av opptakene.

Råopptakene viser hvordan Anundsen gjentatte ganger presentere regjeringens politikk og resultater på justisfeltet. Ofte var han synlig misfornøyd med egne replikker. Mange scener er derfor tatt opp en rekke ganger.

- Den skal avløse den straffeloven som... Nei, faen, sier Anundsen høyt, før han banker hånda hardt i et eksemplar av Norges lover som ligger i rettslokalet, i en av filmsnuttene.

Justisministeren var da i rettslokalet for å fortelle om regjeringens mål med å innføre den nye straffeloven.

Fraskrev seg ansvaret Datatilsynet er klare på at Justisdepartementet er rett adresse for boten på 25 000 kroner, til tross for Justisdepartementets forsøk på å fraskrive seg ansvaret etter fadesen.

«Filmen er et produkt vi har kjøpt av Departementenes Servicesenter (DSS). Vi legger til grunn at filmingen hos Politiets utlendingsenhet ble gjort av DSS i samråd med Politiets utlendingsenhet, og vi forutsatte at ting var i orden. Da vi ble oppmerksom på forholdet i ettertid rettet vi det umiddelbart.», skrev senior kommunikasjonsrådgiver i en e-post Trond Øvstedal til Dagbladet i august.

Avspillinger av den usladdede filmen:

Følgende tall fikk Dagbladet fra Justisdepartementets 27. august, da videoen ble sladdet:

Hovedfilmen var allerede spilt av 37 195 ganger totalt, hvorav 5 493 ganger på regjeringen.no og  31 702 ganger via andre nettsteder.

I tillegg ble filmen spilt av flere titalls tusen ganger på ulike Youtube-kontoer og hos mediehus som har lastet opp filmen i sitt eget produksjonssystem.

Kilde: Senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange, Justisdepartementet.

Datatilsynet skriver: «Ved internettpublisering gjøres opptakene tilgjengelig for en ubegrenset gruppe mennesker. Det tillegges vekt at opptaket er sett av svært mange, og at dette også var forma?let med publiseringen. Utlevering av personopplysninger som er innsamlet ved opptak gjort ved kameraoverva?king er en alvorlig overtredelse som krenker de sentrale interesser loven er satt til å verne.»

Det var Departementenes sikkerhet- og serviceorganisasjon (DSS) som stilte med kamerafolkene som filmet for justisminister Anundsen. I likhet med Datatilsynet har de i ettertid også lagt ansvaret på Justisdepartementet og Frp-statsråden:

«I klippearbeidet med filmen har det beklageligvis blitt lagt inn bilder fra Trandum som skulle vært sladdet. Feilen ble dessverre ikke oppdaget av verken DSS som har bistått med filming og klipping, eller av Justis- og beredskapsdepartementet som har hatt regi og det redaksjonelle ansvaret. Alle avklaringer om filming ble håndtert av Justis- og beredskapsdepartementet.

Da DSS ble gjort oppmerksom på feilen ble det umiddelbart gjort grep for å minimere eventuelle uheldige konsekvenser av filmingen.», skrev kommunikasjonsansvarlig Margot Vågdal i DSS til Dagbladet i august.
 

GIR GEBYR: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet var ikke tvil om at Justisdepartementet brøt loven. Foto: Jo Straube / Dagbladet
GIR GEBYR: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet var ikke tvil om at Justisdepartementet brøt loven. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

Lovteksten:

"§ 39. Tilleggsvilkår for utlevering av opptak gjort ved kameraovervåking:

Personopplysninger som er innsamlet ved opptak gjort ved kameraovervåking, kan bare utleveres til andre enn den behandlingsansvarlige dersom den som er avbildet samtykker eller utleveringsadgangen følger av lov. Opptak kan likevel utleveres til politiet ved etterforskning av straffbare handlinger eller ulykker hvis ikke lovbestemt taushetsplikt er til hinder."

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer