Justisminister Einar Dørum: Skremt av data-hacking

- Vi tar fatt på jobben med å styrke beredskapen mot datakriminalitet etter ferien, sier statssekretær Bjørn Solbakken. Økokrims demonstrasjon av hvordan hackere lett kan lamme samfunnet skremte toppledelsen i Justisdepartementet kraftig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Jeg innrømmer jeg ble skremt over det vi fikk se. Man trenger ikke engang være datakyndig for å utrette store og lammende ødeleggelser ved hjelp av datamaskinen. Dette må vi ta fatt i. Datakriminalitet blir en stor utfordring for politiet fremover, og vi må ta konsekvensen av det, sier statssekretær Solbakken i Justisdepartementet.

Det var datakrimgruppen i Økokrim som ga toppledelsen i Justisdepartementet en oppvisning i hvordan data-hacking fungerer.

-Dørum selv er veldig interessert i å få styrket beredskapen mot datakriminalitet. Jeg regner med at vi vil ha noe konkret på bordet i løpet av noen møter over ferien, sier Bjørn Solbakken.

Politi-hackere

I dag består Økokrims datakrimgruppe av to dataingeniører, tre etterforskere og en jurist. Dette er Norges samlede beredskap mot en type kriminalitet som har eksplodert de siste årene.

-Jeg føler at vi møter forståelse i Justisdepartementet for at vi trenger flere ressurser. Datakrimgruppen skal i tillegg til å etterforske konkrete tilfeller av datakriminalitet også heve kompetansen blant den jevne politimann i Norge. det sier seg selv at vi per i dag ikke klarer dette tilfredsstillende, sier sjef for Økokrim Anstein Gjengedal.

Økokrim regner med at det skjer 20 000 datainnbrudd hos norske bedrifter i året. Dette koster samfunnet 500 millioner kroner. Bare et fåtall av disse sakene blir anmeldt.

-Mørketallene er store. Bedriftene kvier seg for å gå til politiet med de sakene de oppdager, både fordi de ikke tror vi er i stand til å etterforske dem, og fordi de ikke ønsker å avsløre at noen har brutt seg gjennom sikkerhetsgjerene deres, sier Gjengedal.

Spionasje

De fleste tilfeller av datainnbrudd blir aldri oppdaget.

-Dataredskapen har gjort industrispionasje adskillig lettere. Eksempler fra utlandet viser at hackere leies inn for å gjøre ett innbrudd, oftest for å stjele informasjon. Vi må være forberedt på at dette kan skje i Norge også, sier Økokrimsjef Anstein Gjengedal.

Han opplyser at datakrimteamet har tett kontakt med kolleger i utlandet.

-Våre dataingeniører er jevnlig på kurs for å oppdatere seg. Sist var det FBI i USA som ga guttene nye innspill, sier Gjengedal. Han vil ikke kommentere om Økokrim ønsker å rekruttere personell fra hacker-miljøet.

-Vi ser jo på det de gjør og henger ganske bra med, selv om utviklingen skjer lynraskt. Hacking er ikke guttestreker. Konsekvensene er alt for alvorlige til det, sier Gjengedal.