Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Justisminister Jeff Sessions avviser anklagene: - Svaret mitt var ærlig og korrekt, slik jeg forstod det da det ble stilt

Vil likevel holde seg unna etterforskningen av Trump sin valgkamp. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - La meg være tydelig. Svaret mitt var ærlig og korrekt slik jeg forstod det da det ble stilt, sa Sessions på pressekonferansen, som han holdt på en times varsel i kveld.

Den amerikanske justisministeren avviste dermed anklagene om at han ikke opplyste Senatet om sine to møter med Russlands ambassadør.

- Jeg har aldri hatt møter med russiske myndigheter om Trumps valgkamp, sa Sessions på pressekonferansen.

I sitt møte med den russiske ambassadøren hevder han at de to diskuterte situasjonen i Ukraina og terrorisme, og at han ikke kan huske om de hadde noen spesifikk politisk diskusjon.

Samtidig sa Sessions at han, som forespeilet, vil holde seg unna etterforskningen av Trump sin valgkamp. Han understreket at dette ikke må tolkes som at han erkjenner at han har gjort noe galt.

- Jeg mener jeg ikke burde delta i granskingen av en valgkamp som jeg var en del av, sa Sessions.

Rundt klokka ni (norsk tid) innkalte den amerikanske justisministeren til en pressekonferanse som skulle avholdes bare en time senere. Noe som er uvanlig raskt.

I hardt vær

Den amerikanske justisministeren Jeff Sessions er i hardt vær etter at han ikke opplyste Senatet om at han hadde møtt Russlands ambassadør under valgkampen.

Sessions møtte Russlands ambassadør i Washington to ganger i løpet av 2016. Under en høring i Senatet før han ble innsatt som justisminister, sa Sessions at han ikke kommuniserte med russerne under valgkampen.

Det var Washington Post som først kunne fortelle om den kontroversielle kontakten.

For å bli minister i USA må et flertall av Senatets 100 medlemmer godkjenne den aktuelle kandidaten. I forkant av avstemningen holdes det høringer hvor andre medlemmer av Senatet får anledning til å stille ministerkandidaten spørsmål.

Kandidatene er da under ed, og det var nettopp i denne situasjonen at Sessions unnlot å nevne kontakten mellom han selv og ambassadør Kisljak. Dette blir av flere ledende demokrater ansett som løgn og følgelig ulovlig, og det er nettopp dette som gjør saken ekstremt betent.

Fikk Trump-støtte

Tidligere i kveld ga President Donald Trump sin støtte til Sessions. Trump uttalte også at han ikke syns at justisministeren trenger å erklære seg inhabil i granskningen av Russlands antatte forsøk på å påvirke presidentvalget i USA.

Flere republikanere har torsdag bedt Sessions om å holde seg unna granskningen.

Apparatet rundt Sessions forsvarer uttalelsene hans og mener at Sessions tolket spørsmålet til å være om han hadde hatt Russland-kontakt som representant i valgkampen. Sessions tolket altså spørsmålet om Russland-kontakten dithen, og svarte nei fordi han mener han møtte Russlands ambassadør i kraft stillingen sin som senator.

- To alternativer

- Det er godt mulig at denne kontakten Sessions har hatt er helt legitim i kraft av hans posisjon i Senatet. Det reelle spørsmålet er om han bevisst har tilbakeholdt informasjon i en åpen senatshøring, sier Anders Romarheim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier og USA-kjenner til Dagbladet.

USA-KJENNER: Anders Romarheim mener faktum i saken nå må etableres og utredes ytterligere før man kan svare på hvordan saken vil lande. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
USA-KJENNER: Anders Romarheim mener faktum i saken nå må etableres og utredes ytterligere før man kan svare på hvordan saken vil lande. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Han mener faktum i saken nå må etableres og utredes ytterligere før man kan svare på hvordan saken vil lande, men skisserer opp to mulige alternativer, ifølge Romarheim:

  1. Hvis saken er som Sessions hevder, og forholdene blir oppklart raskt, behøver ikke justisministerens tidligere kontakt med Russlands ambassadør bli noen stor sak
  2. Hvis flertallet av Senatet har grunn til å anse svarene til Sessions, gitt i en offisiell høring, som feilaktige, kan saken få store følger for Sessions spesielt og Trump-administrasjonen generelt.
BLE RØRT AV TRUMP: - Det var et av de mest ekstraordinære øyeblikkene vi noen gang har sett i amerikansk politikk, punktum, sier CNNs politiske kommentator i et intervju etter at Trump holdt sin første tale for Kongressen natt til onsdag. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media