Justisminister Reno lover faren Elian tilbake

NEW YORK (Dagbladet): Seksåringen Elian Gonzalez gjenforenes med sin far i neste uke, hvis alt går som justisminister Janet Reno vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv slektningene i Miami har begynt å forstå at de kjemper en tapt sak, og de er villige til å møte Juan Miguel Gonzales et annet sted enn i Lille Havanna.

Demonstrantene i Miami vil derimot sperre utfartsveiene fra Miamis internasjonale flyplass for å vise sin motstand mot Renos avgjørelse.

Janet Reno forsikret i går faren til Elian om at han snart vil bli gjenforent med sønnen sin.

Full støtte

Kubaneren fra enkle kår, som første gang i sitt liv har sittet i et fly, hadde i går et følelsesladet møte med Reno. Møtet tok en time, begynte med formelle håndtrykk og endte i omfavnelser og overrekkelse av familiefotografier som en gave til Reno fra familien Gonzales.

- De ga meg all støtte for å få løst dette så raskt som mulig. De har forsikret meg at dette vil bli gjort. Jeg er sikker på at det er slik det vil bli, og at jeg snart vil ha sønnen min hos meg igjen, sa Juan Miguel Gonzalez foran en skokk av pressefolk utenfor justisdepartementet i Washington.

Reno har satt i gang prosessen med å overføre omsorgsretten av Elian fra slektningene i Miamis Lille Havanna til Juan Miguel. Et brev ble i går sendt slektningene fra amerikanske myndigheter, men det kan ta flere dager før man kommer til enighet om hvordan overføringen skal skje.

Ønsker avhopp

Slektningene i Miami har bedt om å få møte Juan Miguel og hans familie på et nøytralt sted for å snakke sammen uten at kubanske myndighetspersoner er til stede. De har i likhet med mange eksilkubanere i Miami fremdeles tro på at Juan Miguel vil søke om politisk asyl og bli i USA. Dette til tross for at Elians far har sagt klart fra at han vil ha med seg sønnen hjem til Cuba så raskt som mulig.

Amerikanske myndigheter er fast bestemt på at Elian skal gjenforenes med faren, og arbeider på spreng for at dette skal skje på en måte som ikke oppskaker den unge båtflyktningen, som så sin mor drukne sammen med ti andre kubanere i november i fjor.

atn@dagbladet.no