Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet i Ringerike fengsel:

Justisministeren: - Det er alvorlig at vi ser en sånn utvikling i norske fengsler

Justisminister Per-Willy Amundsen sier til Dagbladet at han ser alvorlig på drapssaken. Nå vil han ha svar på hva som skjedde.

DREPT: Lørdag formiddag ble en 58 år gammel mann, som er dømt sju ganger for overgrep mot barn, drept i Ringerike fengsel. Foto: Scanpix
DREPT: Lørdag formiddag ble en 58 år gammel mann, som er dømt sju ganger for overgrep mot barn, drept i Ringerike fengsel. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag formiddag ble en 58 år gammel mann, som er dømt sju ganger for overgrep mot barn, drept i Ringerike fengsel.

En drapsdømt mann (56), som skal ha angrepet 58-åringen i et fellesareale i fengslet, er siktet for drapet. Han soner en dom for å ha drept en vaktmester på Oppsal i november 2014. Drapet ble omtalt som en likvidering.

Justisminister Per-Willy Amundsen sier til Dagbladet at han ser alvorlig på saken.

- Vi må tilbake til 80-tallet for å finne en lignende sak. Jeg vil understreke at dette er en politisak, og det er ennå for tidlig å spekulere i årsaker, sier justisminister Per Willy Amundsen (Frp) til Dagbladet.

Dømt for vold mot betjent

TV 2 skriver at den siktede fikk vite kort tid før drapet at han var dømt for vold mot en fengselsbetjent.

- Det han har forklart er at saken har en forhistorie uten at jeg føler det er riktig å utdype dette, sier mannens advokat Marius Ihlebæk til TV 2.

Den dreptes forsvarer, John Arild Aasen, sier til Dagbladet at hans klient fryktet å bli drept.

- Han har fryktet det så lenge han har vært i fengselet, så lenge han har sonet. Han har vært redd for det lenge - helt siden han ble satt i varetekt for to og et halvt år siden, sier Aasen.

Ifølge Kriminalomsorgen er fengselet en enhet med høyt sikkerhetsnivå som har varetekts- og langtidsinnsatte som primær målgruppe.

- Det siste året har vært veldig utfordrende og vanskelig fordi vi har en konsentrasjon av mange krevende innsatte. Flere er utagerende og voldelige, psykiatriske problem i kombinasjon med rusproblematikk og annen atferdsproblematikk, sa fengselsleder Håkon Melvold til Dagbladet lørdag kveld.

Justisministeren: - Peker på ressurser

I etterkant av lørdagens hendelse vil justisministeren få en rapport fra Kriminalomsorgdirektoratet (KDI). Senere vil Ringerike fengsel se på rutiner og hva som har skjedd.

SER ALVORLIG PÅ SAKEN: Justisminister Per Willy Amundsen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SER ALVORLIG PÅ SAKEN: Justisminister Per Willy Amundsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Amundsen sier at Justisdepartementet følger bemanningssituasjonen i fengslene nøye. Justisministeren hadde selv et møte med fagorganisasjonene for omtrent fjorten dager siden. I møtet ble det tatt opp at det er en økning i vold og trusler i norske fengsler.

- Det er alvorlig at vi ser en sånn utvikling i norske fengsler. Årsaken fagorganisasjonene peker på er selvfølgelig ressurser, sier Amundsen.

Klar bekymringsmelding

I mai 2016 mottok daværende justisminister Anders Anundsen en bekymringsmelding fra tillitsvalgte i Norsk fengsel og friomsorgsforbund (NFF). Varselet handler om det NFF kaller en alarmerende utvikling i Kriminalomsorgen. Forbundet viste spesifikt til punkt 8.2 Kriminalomsorgens sikkerhetsarbeid i Stortingsmelding 37, hvor det står:

«…eksempelvis fastslår regelverket at tilsatte skal være tilstede ved alle felleskapssituasjoner i fengsel med høyt sikkerhetsnivå. Dette er primært for å opprettholde ro og orden. Dette oppnås best, så langt det er mulig, ved at tilstedeværelsen er basert på naturlig samvær og reelle oppgaver i fellesskapssituasjonen, og at kontrollelementet utføres med respekt uten at hensikten bortfaller».

Det siste mente NFF at var som en utopi å regne, sånn som situasjonen var da. NFF mente at det måtte legges mer penger på bordet for å kunne oppfylle det som står i Stortingsmeldingen. Ni måneder etter varselet dør en innsatt ved Ringerike fengsel, etter at en medinnsatt drepte ham.

Effektiviseringskampanje

Den nylig avgåtte Justisministeren Anders Anundsen, kjørte i lengre tid en effektiviseringskampanje i kriminalomsorgen. Bevillingen til kriminalomsorgen ble redusert med 31,3 millioner kroner i 2017 som følge av avbyråkratiserings- og effektivitetsreformen i staten, opplyser Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI), skriver Dagsavisen.

Til dette sier Amundsen at det alltid er krevende å gjennomføre effektivisering- og omstillingstiltak.

- Vi har blant annet forsøkt å samle flere fengselsplasser i større enheter. Det er helt uaktuelt å effektivisere på noen måte som gjør sikkerheten dårligere i norske fengsler, sier justisministeren.

- Noe er helt galt

- KRITISK SITUASJON: Farukh Qureshi, hovedtillitsvalgt i Oslo fengsel, sier bemanningssituasjonen i norske fengsler er kritisk.
- KRITISK SITUASJON: Farukh Qureshi, hovedtillitsvalgt i Oslo fengsel, sier bemanningssituasjonen i norske fengsler er kritisk. Vis mer

Farukh Qureshi, fengselsbetjent i Oslo fengsel og hovedtillitsvalgt for over 200 fengselsansatte, var en av de som underskrev bekymringsmeldingen i mai 2016. Han vil ikke uttale seg konkret om drapssaken, men mener det er en varslet hendelse.

I bekymringsmeldinga skrev NFF følgende: «Vi ønsker ikke verken å få flere kolleger eller innsatte alvorlig syk som følge av situasjonen, eller sågar miste noen fordi verken politisk eller faglig ledelse har tatt våre varsler på alvor. »

- Det er ingen skal komme ut fra et norsk fengsel i en kiste, da er noe helt galt, sier fengselsbetjenten, som synes det er en tragedie at en slik hendelse finner sted i et fengsel med høyt sikkerhetsnivå.

- Vi klarer ikke være til stede i fellesskapssituasjoner på grunn av bemanningssituasjonen, fortsetter Qureshi, som ikke vet om det var betjenter til stede da drapet fant sted i et av Ringerike fengsels fellesarealer.

- Ikke godt samarbeid

Han sier bemanningssituasjonen i norske fengsler, med mange ufaglærte betjenter, er kritisk. Han sier at det også er foreslått at betjenter skal ha pepperspray tilgjengelig dersom de havner i farlige situasjoner. Dette har de ikek blitt hørt på.

- Det går på sikkerheten løs, både for innsatte og ansatte, sier Qureshi, som mener det ikke sikres en forsvarlig bemanning i norske fengsler i dag.

- Hvis det er slossing i et fellesskap, har man ingen beskyttelse, sier fengselsbetjenten, som opplyser at betjentene da må stole på makker, melde fra på samband eller utløse alarmen.

- Man har hatt fokus på antall plasser og kapasitet, og tatt bort fokuset på innhold og hva som foregår bak murene.

Qureshi sier at dialogen med Justisdepartementet, før Anundsen og nå Amundsen, ikke oppfattes som god.

- Det hjelper ikke at de kommer for å lytte, når de ikke gjør noe med situasjonen eller sier at de ikke kjenner seg igjen i situasjonen vi beskriver. Et møte i seg selv, innebærer ikke et godt samarbeid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media