Justisministeren: - Kunne like gjerne skjedd i Norge

Knut Storberget er opprørt og forbanna etter bombeaksjonen i Stockholm.

ALVORLIG: Justisminister Knut Storberget betegner bombeaksjonen i Stockholm som en alvorlig påminnelse. - Det like gjerne skjedd i Norge, sier han. Foto: Scanpix
ALVORLIG: Justisminister Knut Storberget betegner bombeaksjonen i Stockholm som en alvorlig påminnelse. - Det like gjerne skjedd i Norge, sier han. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er som en «uskyld som har bristet», og en alvorlig påminnelse for oss. Det er ikke nevneverdig stor forskjell på Sverige og Norge. Hendelsen kunne like gjerne skjedd her, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til Dagbladet.

Uendret trusselnivå Han har i hele helga hatt løpende kontakt med sin svenske justisminister-kollega Beatrice Ask.

Trusselnivået i Norge er ikke blitt endret som følge av hendelsen i Stockholm, og er fortsatt karakterisert som «lav», men Storberget sier det er noe som vurderes kontinuertlig av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- PST vurderer trusselnivået til enhver tid, og vi støtter oss til den jobben de gjør i så måte, sier Storberget.

- Opprørt og forbanna - Er du skremt av det som skjedde i Stockholm?

- Jeg er mer opprørt og forbanna, enn skremt, men dette viser bare hvor viktig det er at vi holder trøkket oppe. Dette er alvorlig kriminalitet, og som justisminister er jeg opptatt av at politi, sikkerhetstjeneste og påtalemyndighet får de ressurser som kreves for å bekjempe og forebygge denne typen kriminalitet.

- Miljøer i Norge
- Finnes det miljøer som representerer en lignende trussel her i landet?

- Det gjør det, og det er derfor vi også, over tid, har gitt PST økte resssurser for å jobbe med dette. I forrige uke la statsminsteren og jeg også fram en forebyggingsplan som skal sikre at - spesielt unge gutter - ikke skal bli rekruttert inn i miljøer som dette, sier justisministeren.

- Skremmende nært Storberget har selv vært på besøk i området der bomben smalt i Stockholm gjentatt ganger, og sier det skremmede at folk kan gå slike ytterliggående handlinger mot usyldige mennesker.

- Og ekstra skremmende er det selvsagt når dette rammer vår gode nabo Sverige. Det viser vel også at Norge begynner å få et trusselnivå som er mer likt andre land hvor terrorhandlinger er blitt utført, sier Storberget.

Informasjonssjef i Politiets sikkerthetstjeneste, Martin Bernsen, sier det foreløpig ikke er aktuelt å oppgradere trusselnivået i Norge som følge av hendelsen i Stockholm, men dette er noe som vurderes kontinuerlig.