Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Justisministeren: - Unnskyld

Justisministeren legger seg flat på vegne av norsk rettssystem i Fritz Moen-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er usigelig trist at Fritz Moen ikke fikke oppleve frifinnelsen og den store støtten fra folk. Jeg skulle ønske at han var her, sa Storberget på en  pressekonferanse i dag.

- For sent

Den fullstendige frifinnelsen av Moen etter hans død førte til at regjeringen i dag besluttet å opprette et granskningsutvalg som skal granske både straffesakene mot Moen og prosessen om gjenopptagelse. Utvalget skal ledes av jusprofessor Henry John Mæland ved Universitetet i Bergen, og vil omfatte alt fra starten på politiets etterforskning til Borgarting lagmannsrett avsa den siste frifinnelsesdommen 24. august 2006.

- På vegne av regjeringen og rettssystemet retter jeg en unnskyldning til Moen, dem som sto ham nær og alle som opplevde saken på nært hold, sier Storberget.

Han medgir at unnskyldningen for justismordet vil framstå som amputert når den kommer etter Moens død. 

- Mange vil føle at det er for sent, ja ikke en gang «tidsnok for sent», sier justisministeren, som forteller han har vanskelig for å fatte det som har skjedd.

- Det er en brutal sak, medgir den tidligere advokaten.

- Mer bruk av DNA-bevis

Granskningsutvalget skal levere sin rapport i mai 2007. I tillegg presenterte justisministeren flere tiltak han vil sette i verk for å «begrense risikoen» for lignende justismord i framtida, blant annet:

image: Justisministeren: - Unnskyld

• Et lovforslag om mer utstrakt bruk av DNA i straffesaker

• Gjennomgang av hvordan politiavhør gjennomføres

• Styrking av bevisvurderingen i straffesaker

Storberget mener det nå er viktig med en systematisk bnevisstgjøring av politiet og påtalemyndigheten i forhold til problemstillingen Moen-saken reiser. Justisministeren vil ikke ta stilling til om noen bør straffes for uretten mannen fikk føle på kroppen i 30 år.

- Jeg vil ikke forskuttere resultatet av granskningen. Det skal være en så fri vurdering som mulig, og eventuell straff er et spørsmål for rettssystemet, sier Storberget.

- Domstolene må også granskes

Advokat John Christian Elden, forsvarer for Fritz Moen til han døde, er positiv til dagens kunngjøring fra regjeringen.

- Det er et skritt i riktig retning. Det vi savner nå er en granskning av selve domstolene. Jeg har forståelse for at noe sånt vil gi konstitusjonelle spørsmål, men om det blir et problem må skaen sendes over til Stortinget. Granskningskommisjonen må få et ordentlig mandat, understreker Elden.

Han mener ett sentralt spørsmål er essensielt å få svar på.

- Hva gjorde at dommerne kjente ham skyldig?

 FRIKJENT: Fritz Moen ble frikjent for det første drapet i 2004. Det andre drapet ble han først frikjent for etter sin død. Foto: SCANPIX
FRIKJENT: Fritz Moen ble frikjent for det første drapet i 2004. Det andre drapet ble han først frikjent for etter sin død. Foto: SCANPIX Vis mer

Tore Sandberg, privatetterforsker og mangeårig frontkriger i kampen for å få Moen renvasket, gikk nylig til det skritt å politianmelde høyesterettsdommerne som behandlet den funksjonshemmede mannens ankesak.

- Det handler ikke om at jeg er uenig i en dom, da ville jeg ikke gjort noe slikt. Her dreier det seg om at dommerne unnlot å sitere et element i faktagrunnlaget som ville gitt en motsatt konklusjon da dommen falt, sier han.

Sandberg, som var tilstede under pressekonferansen, uttrykte likevel lettelse over Storbergets holdning og konkrete grep i dag.

DRAPSDØMT TO GANGER: Bildet viser Høyesterettsadvokat Olav Hestenes (t.v.) sammen med sin klient etter at den andre dommen var avsagt i Frostating lagmannsrett.