Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

William Barr og Donald Trump:

Justisministeren angriper Trump

USAs justisminister William Barr langer ut mot sin egen sjef, USAs president Donald Trump, i et nytt intervju.

JUSTISMINISTER: William Barr er lei av President Trump sine Twitter-meldinger og det Barr kaller «bakgrunnsstøy». Video: ABC News Vis mer

I et intervju med ABC News langer justisminister William Barr ut mot president Donald Trumps stadige innblanding i den pågående straffesaken mot Roger Stone, en tidligere Trump-rådgiver.

- At det blir framført uttalelser i offentligheten og skrevet twitter-meldinger om departementet, de ansatte i departementet, om pågående saker og om dommere vi skal stå overfor, gjør det umulig for meg å gjøre jobben min, og forsikre domstolene og aktorene i vårt departement om at vi gjør vårt arbeid med integritet, sier Barr i intervjuet.

Samtidig presiserer Barr at Trump - eller andre i Det hvite hus - ikke har bedt han om gripe inn i behandlingen av straffesaken mot Stone

Overkjørte aktorene

Tirsdag ba aktoratet i saken mot Stone om at den tidligere Trump-rådgiveren må dømmes til mellom sju og ni års fengsel. Han er kjent skyldig i å ha løyet for Kongressen og for å ha forsøkt å påvirke vitner.

Da langet USAs president Donald Trump ut mot avgjørelsen på Twitter.

- Dette er en grusom og veldig urettferdig situasjon, skrev presidenten, og fulgte seinere opp med krasse meldinger mot dommeren i saken.

Noen timer seinere sendte justisdepartementet sjokkbølger gjennom det juridiske, og politiske, miljøet i USA da det ble kjent at de ville overkjøre aktoratet.

Justisdepartementet gikk ut og sa at de ville gripe inn og anbefale lavere straff.

Aktoratet i saken mot Stone trakk seg deretter i protest. Inngripen førte til anklager om at justisdepartementet tok ordre fra presidenten i straffesaken.

HUMOR: Donald Trump twitret skrøt av karakterene i et klipp fra TV-serien "Curb Your Enthusiasm", men tok tilsynelatende ikke vitsen. Reporter: Christian Wehus. Video: CNN. Vis mer

- Vil ikke la meg mobbes

Det presiserer Barr overfor ABC News at han ikke gjorde i dette tilfellet. Han forteller at avgjørelsen om å gripe inn allerede var tatt før Trump sendte sin melding, men at den ikke ennå var blitt offentliggjort.

- Jeg vil ikke la meg mobbes eller påvirkes av noen. Det være seg Kongressen, lederavdelinga til ei avis eller presidenten, sier Barr.

Det er i særdeleshet Twitter-meldingene til Trump om saken som får Barr til å gå ut på denne måten, forteller han.

- Jeg kan ikke gjøre jobben min med en konstant kommentering i bakgrunnen som undergraver meg.

Han mener Trump derfor bør slutte å tvitre om pågående straffesaker som håndteres av justisdepartementet.

Håper Trump er lydhør

Mot slutten av intervjuet får også Barr spørsmål om hva han håper å utrette med å gå ut på denne måten.

- Jeg håper at han (Trump) kommer til å reagere.

- Og respektere det?

- Ja.

Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) ved Forsvarets høgskole, lurer på om Barr også kan ha andre motiver.

- Jeg vet ikke om dette er et taktisk utspill for å sikre troverdigheten til det han gjør med straffeutmålingen til Stone, eller om det er et uttrykk for Barrs generelle misnøye med presidentens innblanding i straffesaker, sier Melby.

I en uttalelse fra pressesekretær ved Det hvite hus, Stephanie Grisham, heter det at Donald Trump har full tiltro og tillit til at justisminister Barr «gjør sin jobb og opprettholder loven», og at han «ikke er plaget av kommentarene i det hele tatt, og han (Barr, journ.anm.) har rett til, akkurat som enhver amerikansk borger, å uttrykke sine meninger offentlig», skriver CNN-journalist Kaitlan Collins på Twitter.

Barr får støtte fra republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, som sier at Barr får støtte fra republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, som sier at «dersom justisministeren sier at det kommer i veien for jobben hans, så burde presidenten lytte til ministeren».

LATTERLIGGJØR DEMOKRATENE: Under en tale i Charlotte, North Carolina, gjorde Donald Trump narr av demokratene. Video: CNN Vis mer

«Skitne triks»

Roger Stone har en lang og broket fortid i USAs politiske verden.

Den eksentriske 67-åringen var rådgiver for USAs tidligere president Richard Nixon, som ble tvunget til å gå av etter Watergate-skandalen.

Stone er kjent for å bruke «skitne triks», og er heller ikke flau over å innrømme det.

Han har kjent Trump i en årrekke, og skal ha forsøkt å få ham til å stille som president mange ganger. Da Trump gjorde alvor av presidentvyene, ble Stone hanket inn som rådgiver.

Han ble tiltalt i forbindelse med Robert Muellers etterforskning av Russlands antatte forsøk på å påvirke presidentvalget i USA i 2016.

Dagbladet oppdaterer saken.