Justisministeren bekymret over henleggelser

Henla over 4500 anmeldte forbrytelser i fjor.

BREV TIL RIKSADVOKATEN:  Justisminister Anders Anundsen uttrykker i et brev til Riksadvokaten bekymring over det høye antallet saker som henlegges av politiet.  Foto: Jacques Hvistendahl
BREV TIL RIKSADVOKATEN: Justisminister Anders Anundsen uttrykker i et brev til Riksadvokaten bekymring over det høye antallet saker som henlegges av politiet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I fjor henla politiet over 4.500 anmeldte forbrytelser på grunn av liten saksbehandlingskapasitet. Det bekymrer justisminister Anders Anundsen (Frp) såpass at han har sendt et brev til Riksadvokaten.

 I brevet spør justis- og beredskapsministeren om hvordan problemet kan løses og antall henleggelser reduseres, skriver VG.

- Jeg kan ikke instruere landets øverste påtalemyndighet, men finner det likevel riktig å komme med mitt syn og spørre hvordan vi sammen kan løse utfordringen, sier Anundsen.

Han mener dette påvirker folks tillit til politiet, og reagerer spesielt sterkt på de tilfellene der den som har begått forbrytelsen, blir tatt inn til politistasjonen og tilstår i avhør, men opplever at politiet likevel henlegger saken.

- Det liker jeg ikke. Jeg skal som justisminister bidra med mitt. Så er det opp til Riksadvokaten å avgjøre hvordan det skal skje, sier Anundsen.

Både Riksadvokaten og Politidirektoratet deler justisministerens bekymring.

Førstestatsadvokat Harald Strand ved Riksadvokatembetet understreker at Riksadvokaten flere ganger har understreket overfor statsadvokatene og politimestrene at saker med kjent gjerningsmann bare rent unntaksvis kan henlegges på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer