- Justisministeren detaljstyrer politiet

Politiets Fellesforbund vil evaluere toppjobbene i Justisdepartementet, Politidirektoratet og Riksadvokaten.

MEN POLITIKERNE STYRER FOR MYE: Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mener den politiske ledelsen detaljstyrer den faglige ledelsen i politiet for mye. Han ønsker større handlingsrom. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
MEN POLITIKERNE STYRER FOR MYE: Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mener den politiske ledelsen detaljstyrer den faglige ledelsen i politiet for mye. Han ønsker større handlingsrom. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets Fellesforbund mener regjeringen og justisminister Knut Storberget detaljstyrer politidirektør Ingelin Killengreen og den faglige ledelsen i politiet.

Det kommer fram i forbundets høringsuttalelse til den store resultatreformen i politi-Norge. Reformen skal effektivisere og gi løsninger på utnyttelse av ressursene i etaten.

- Detaljstyring - I dag er slik at politisk ledelse detaljstyrer den faglige ledelsen for mye. Hele poenget med etableringen av Politidirektoratet i 2001 var at politidirektøren skulle få styre uten politisk involvering, men utviklingen har vært stikk motsatt. Vi mener det er på høy tid å få hele dette systemet evaluert av folk med kompetanse på ledelse, sier forbundsleder Arne Johannessen til Dagbladet.

Han understreker at det er ikke personene i stillingene som skal ses på, men hvordan rollene i Justisdepartementet, Politidirekotoratet og Riksadvokaten fordeles.

- I dag er det veldig lite handlingsrom for faglig ledelse i politiet. Vi ønsker at blant annet politimestrene lokalt skal få mer handlingsfrihet, noe som krever mer økonomisk frihet også, sier han.

Forbundet mener det er for mye fokus på å spare penger i reformen. De mener heller ikke den pågående diskusjonen om å slå sammen politidistrikter og sentralisere politiet er løsningen på å få et bedre politi.

- Vi mener fokuset heller bør være å dyrke mer samarbeid på tvers av distriktene og med andre eksterne etater som for eksempel Skatteetaten, Tollvesenet og det private næringsliv, sier Johannessen.

- Kampanje Statssekretær Terje Moland Pedersen i Justis- og politidepartementet synes høringuttalelsen virker kampanjepreget og avviser at politisk ledelse detaljstyrer den faglige.

- Jeg synes vi gjennom denne reformen heller sammen skal komme fram til hvordan politiet kan bli bedre. Regjeringen, sammen med Stortinget, har vært tydelige på hva vi ønsker politiet skal prioritere, men å hevde at det for detaljstyrt synes jeg er underlig, sier Moland Pedersen.

Han legger til at Politiets Fellesforbund er en viktig høringsinstans i denne saken.

- Vi vil lese deres høringsuttalelse med stor interesse, sier han.

- Nye parametere Arne Johannessen mener man i politiet bør finne andre parametere enn oppklaringsprosent og saksbehandlingstid for å måle hvor gode politiet er.

- Når man tar bakmennene til et miljø, bør det premieres. Man bør premiere saker der man følger pengesporet, for det er nesten alltid penger de kriminelle er ute etter. Vi ønsker mer av det, sier Johannessen, og viser til suksesshistorien der Oslo-politiet fikk dømt store deler av Rasool-familien etter å ha gått opp deres pengebruk i inn- og utland.