Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Justisministeren er blind

To eksperter mener Stålsett-saken kan sammenliknes med justisminister Jøran Kallmyrs eget klammeri med UD i au pair-saken. Ministeren slår tilbake.

SLÅR TILBAKE: Justisminister Jøran Kallmyr slår tilbake mot Arild Humlens uttalelser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: Justisminister Jøran Kallmyr slår tilbake mot Arild Humlens uttalelser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

I slutten av mai stormet det rundt justisminister Jøran Kallmyr. UDI mente at hans families au pair fra Filippinene hadde arbeidet ulovlig hos ham uten oppholdstillatelse, som er et brudd på utlendingsloven.

Et halvt år seinere blir det kjent at Oslo-politiet ber om 45 dagers ubetinget fengsel for tidligere biskop Gunnar Stålsett (84). Grunnen er at han i en årrekke ga arbeid til den ureturnerbare asylsøkeren Lula Tekle (55). Dette er også et brudd på utlendingsloven.

I et intervju med VG torsdag, sier justisministeren at den pensjonerte biskopen må straffeforfølges «som alle andre».

ADVOKAT: Arild Holmen avbildet i retten i 2017. Foto: Jon Olav Nesvold.
ADVOKAT: Arild Holmen avbildet i retten i 2017. Foto: Jon Olav Nesvold. Vis mer

- Fru Justitia er blind, og ser ikke forskjell på hvem hun dømmer. Slik må det være i et demokrati, sier Kallmyr blant annet.

Kallmyrs au pair-skandale endte med at kvinnen fikk oppholdstillatelse til slutt, da ministeren ble trodd på at hun ikke arbeidet mens hun ventet på oppholdstillatelsen. Stålsett derimot, har blitt siktet.

- I dette tilfellet er justisministeren blind på begge øynene, sier advokat Arild Humlen om Kallmyrs uttalelse.

Kallmyr slår på sin side tilbake.

- Alvorlig brudd

Advokat Humlen synes sakene er sammenliknbare:

- Begge er alvorlige brudd og begge er straffverdige. At justisministeren kom seg unna med at hun ikke jobbet, er ikke av betydning.

Humlen forklarer at en au pair-ordning er en kulturutvekslingsavtale som starter det øyeblikket au pairen flytter inn. Om hun jobbet eller ikke i denne perioden er ikke interessant, mener advokaten.

- Det Kallmyr gjorde var utvilsomt et alvorlig brudd mot utlendingsloven. Stålsett har også gjort et alvorlig brudd. Da kan man spørre seg hvorfor man skal se på den ene med forståelse og sympati, mens den andre skal vurderes i et strafferettslig lys.

Justisminister Jøran Kallmyr svarer kort og godt følgende etter å ha blitt konfrontert med Humlens uttalelser:

- Den dagen Arild Humlen begynner å uttale seg seriøst, så skal han få svar.

På spørsmål fra Dagbladet sier jusprofessor Mads Andenæs ved UiO seg enig i Humlens vurdering om at sakene er sammenliknbare.

- Hva mener du om Kallmyrs uttalelser som saken, i lys av hans egne problemer med utlendingsloven?

- Når du først spør, så er dette slående og den moralske tyngden er mindre i lys av det du nevner.

JUSTISMINISTER: Jøran Kallmyr ( Frp) ble fredag utnevnt til ny justisminister av kongen i statsråd. Erna Solbergs regjering har hatt sju justisministere siden de kom til makten i 2013. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Arne Viste-saken

Andenæs sier at politiet og domstolene har minst tre spørsmål i Stålsett-saken.

- Det ene er om handlingen er straffbar. Det er ikke klart. Det andre er om han bør straffes for å ha utvist sivil ulydighet. Tingrettsdommen mot Arne Viste var på betinget fengsel, og i lys av den er det uforholdsmessig å kreve ubetinget fengsel. Påtalemyndigheten burde ikke forfulgt saken, og det er uheldig med en justisminister som uttaler seg om straff i enkeltsaker uken lang.

Arne Viste ble i oktober dømt til ett års betinget fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge.

Ifølge utlendingsloven er det ulovlig å ansette asylsøkere uten lovlig opphold i Norge. Likevel har Arne Viste siden 2015 gitt ureturnerbare asylsøkere jobb gjennom selskapet sitt Plog AS - med fullt overlegg.

Gjennom fire år har Sola-mannen utbetalt over 8,5 millioner kroner i lønn til rundt 70 forskjellige arbeidstakere.

- Hjertet mitt tålte det ikke. Jeg tenkte at jeg må gjøre noe, har han forklart til Dagbladet i forbindelse med rettssaken.

Viste mener utlendingsloven presser ureturnerbare asylsøkere ut i det svarte arbeidsmarkedet eller et liv i kriminalitet, eller lar dem «råtne» på asylmottak.

- Moralsk forkastelig

Advokat Humlens vurdering av Stålsett-saken er at den tidligere biskopen ikke kan straffes.

- Personer i en reell ureturnerbar situasjon skal tilkjennes rettigheter som gjør at man skal kunne utøve et leveverdig liv. Det er moralsk forkastelig å ta en defensiv og passiv holdning overfor disse, sier Humlen, som også påpeker at en slik holdning ikke står i henhold til internasjonale forpliktelser.

Spørsmålet er om Norge har en utlendingslov som bryter med minimumsnormen for hvordan man skal behandle personer, mener han.

- Og da kan man si at det ikke er straffeverdig det som Stålsett gjør her; sørger for at kvinnen har et livsgrunnlag som gir en form for menneskeverd. Med intensjonen han har hatt og hennes situasjon, mener jeg at han ikke kan straffes.

JOBBET ULOVLIG: Luka Tekne har jobbet for Gunnar Stålsett i 15 år. Nå risikerer han fengsel for ansettelsesforholdet. Tekne sliter med å forstå hvorfor. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Tar straffen

Torsdag fortalte Stålsett til Dagbladet at han tar den straffen tingretten bestemmer, «om det blir 45 dager ubetinget som politiet innstiller på, eller noe annet.»

- Uansett blir det en langt mindre pris for meg å betale enn for papirløse flyktninger hvis jeg ikke hadde hjulpet dem, sa Stålsett.

Nå kan Stålsett straffes med 45 dager i fengsel for at den papirløse og ureturnerbare flyktningen Lula Tekle (55) har jobbet med renhold hjemme hos han.

I et intervju med Dagbladet forteller Tekle at hun er rystet.

- Han har bare hjulpet meg. Hvorfor skal han havne i fengsel?

De to møttes først da hun begynte å jobbe med renhold på bispedømmegården i Oslo. Hun begynte å jobbe for ham, og betalte skatt fram til 2004.

Hun fortsatte å jobbet hjemme hos Stålsett etter at hun mistet skattekort og arbeidstillatelse i 2011.

- Han har forsøkt å hjelpe meg og har til og med søkt oppholdstillatelse for meg. Det gikk ikke. Det var ikke for å ansette meg, men som hjelp. Slik at jeg kunne spise, drikke og få noe mat i meg, sier Tekle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media