FRYKTER ANGREP: Justisminister Anders Anundsen (Frp) frykter terrorangrep mot Norge i år. Foto: Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FRYKTER ANGREP: Justisminister Anders Anundsen (Frp) frykter terrorangrep mot Norge i år. Foto: Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Justisministeren frykter terrorangrep mot Norge

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier han frykter Norge kan bli rammet av et nytt terrorangrep. Nå vil han skjerpe lovverket mot militær virksomhet i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På spørsmål fra Aftenposten om han er bekymret for et terrorangrep i Norge i 2014, svarer justisministeren:

- Ja, jeg er bekymret, sier han og viser til PSTs og E-tjenestens trusselvurderinger. I begge vurderingene slås det fast at fremmedkrigere kan utgjøre en terrorfare for Norge når de kommer tilbake.

- Det betyr ikke at vi skal gå rundt og være redde, men vi må ikke tro at det ikke kan ramme oss, og vi må ikke tro at vi kan forebygge alt, sier han.

Justisdepartementet sender nå ut på høring et lovforslag om å innføre fengselsstraff på inntil ett år for å inngå forbund/avtale med noen om å delta i militær virksomhet i utlandet. Målet er å gi PST mulighet til å stoppe personer før de reiser fra Norge. Etter dagens lovverk er det allerede forbudt å delta i krigshandlinger i utlandet, men Anundsen sier gjeldende lovgiving rammer rekruttering til kjente terrororganisasjoner som ISIL - ikke undergrupper/avhoppere av terrororganisasjoner, eller bander, private firmaer og leiesoldater.

Anundsen sier at forslaget om å tillate inngripen før noen reiser er basert på innspill fra PST.

- En av svakhetene med dagens lovgiving er at vi må vente til det er for sent, til etter at personer har deltatt i svært alvorlige handlinger. Jeg tror det vil virke forebyggende å gi PST større muligheter til å pågripe islamister før de reiser til Syria. Jeg tror det vil føre til at flere tenker seg nøyere om før de reiser, sier han.

(NTB)