Justisministeren: Gjør det som er mulig for å avdekke hvem som overvåker

Avansert spionutstyr utplassert flere steder i Oslo.

OVERVÅKES:  Statsminister Erna Solbergs bolig skal være en av flere steder som angivelig blir overvåket at såkalte IMSI-catchere. Nå er rådet fra PST klart: - Ikke gi sensitiv informasjon over telefon. Foto: NTB Scanpix.
OVERVÅKES: Statsminister Erna Solbergs bolig skal være en av flere steder som angivelig blir overvåket at såkalte IMSI-catchere. Nå er rådet fra PST klart: - Ikke gi sensitiv informasjon over telefon. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aftenposten kunne i går kveld avsløre at Stortinget og statsministeren overvåkes av såkalte «IMSI-catchere».

«IMSI-catchere» er ulovlig mobilovervåkingsutstyr som registrerer mobiltelefoner innenfor en viss radius, med mindre telefonsamtalen er kryptert.

Aftenposten skriver at rundt statsministerens kontor, Forsvarsdepartementet, Stortinget og i regjeringskvartalet befinner det seg flere slike basestasjoner.

Hvem som eier basestasjonene, er ikke kjent. Nå ber justisminister Anders Anundsen (Frp) ber nå Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet gjøre det som er mulig for å avdekke hvem som står bak overvåkingen i Oslo.

- Dersom dette er riktig, er slik overvåking fullstendig uakseptabelt. Vi må gjøre det som er mulig for å finne ut hvem eller hva som står bak, og hva som er det faktiske omfanget, sier Anundsen til NTB.

- Når det gjelder denne konkrete saken, så er det PST og NSM som må si mer om hvordan de jobber for å forebygge og oppklare dette. Jeg vil få løpende få nødvendig orientering fra tjenestene, sier Anundsen.

- Redusere sårbarheten Til NTB forteller Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de heller vil jobbe forebyggende enn å jakte på ulovlig overvåkingsutstyr. Likevel er tipset til folket klart:

- Hvis du for eksempel skal gi sensitiv informasjon videre, så ikke gjør det på telefon, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til NTB.

Lik Dagbladet på Facebook

Alsén understreker overfor NTB at det ikke er ukjent for PST at det kan foregå ulovlig overvåking av mobiltrafikk i Norge og Oslo.

- Det kan være ulike aktører som har interesse av å gjøre dette, både fremmede stater og private aktører. Vårt formål er å jobbe forebyggende, slik at de som kan bli utsatt for dette, reduserer sin egen sårbarhet, sier hun.

- Ikke usannsynlig Ifølge Alsén er det snakk om utstyr som ikke kan avlytte samtaler, men som kan hente ut nummerinformasjon fra telefoner i det angitte området, såkalte IMSI-nummer.

- Vi kan ikke si at de funnene som er gjort kan knyttes til ulovlig etterretningsaktivitet der stater står bak. Men vi kan heller ikke utelukke det, sier hun til Dagbladet.

Utstyret det er snakk om, er ifølge PST vanskelig å jakte på. Det kan være veldig mobilt, for eksempel gjemt i en koffert, og bare påskrudd i noen sekunder av gangen.

- Vi vil ikke kommentere funnene avisa kommer med, men det er ikke usannsynlig at denne type aktiviteter foregår. Det kan både være private og statlige aktører som står bak, sier hun.

- IKKE UKJENT:  Alsén understreker at det ikke er ukjent for PST at det kan foregå ulovlig overvåking av mobiltrafikk i Norge og Oslo. Foto: NTB Scanpix.
- IKKE UKJENT: Alsén understreker at det ikke er ukjent for PST at det kan foregå ulovlig overvåking av mobiltrafikk i Norge og Oslo. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer