Justisministeren: Gjør det som er mulig for å avdekke hvem som overvåker

Avansert spionutstyr utplassert flere steder i Oslo.

OVERVÅKES:  Statsminister Erna Solbergs bolig skal være en av flere steder som angivelig blir overvåket at såkalte IMSI-catchere. Nå er rådet fra PST klart: - Ikke gi sensitiv informasjon over telefon. Foto: NTB Scanpix.
OVERVÅKES: Statsminister Erna Solbergs bolig skal være en av flere steder som angivelig blir overvåket at såkalte IMSI-catchere. Nå er rådet fra PST klart: - Ikke gi sensitiv informasjon over telefon. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aftenposten kunne i går kveld avsløre at Stortinget og statsministeren overvåkes av såkalte «IMSI-catchere».

«IMSI-catchere» er ulovlig mobilovervåkingsutstyr som registrerer mobiltelefoner innenfor en viss radius, med mindre telefonsamtalen er kryptert.

Aftenposten skriver at rundt statsministerens kontor, Forsvarsdepartementet, Stortinget og i regjeringskvartalet befinner det seg flere slike basestasjoner.

Hvem som eier basestasjonene, er ikke kjent. Nå ber justisminister Anders Anundsen (Frp) ber nå Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet gjøre det som er mulig for å avdekke hvem som står bak overvåkingen i Oslo.

- Dersom dette er riktig, er slik overvåking fullstendig uakseptabelt. Vi må gjøre det som er mulig for å finne ut hvem eller hva som står bak, og hva som er det faktiske omfanget, sier Anundsen til NTB.

- Når det gjelder denne konkrete saken, så er det PST og NSM som må si mer om hvordan de jobber for å forebygge og oppklare dette. Jeg vil få løpende få nødvendig orientering fra tjenestene, sier Anundsen.

- Redusere sårbarheten Til NTB forteller Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de heller vil jobbe forebyggende enn å jakte på ulovlig overvåkingsutstyr. Likevel er tipset til folket klart:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer