Justisministeren har fortsatt tro på politi-hijab

Men Knut Storberget (Ap) er hardt presset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mandag var justisminister Knut Storberget (Ap) «svært glad for et bredt politisk flertall» for å tillate hijab til den norske politiuniformen. I går kveld sa ministeren at det ennå ikke er konkludert i saken.

En hardt presset minister måtte svare for seg da han ankom Stortinget i formiddag.

- Er hijab et religiøst eller kulturelt plagg?

- Det kan diskuteres, mange hevder hijab er religiøst begrunnet, andre sier det ikke dekning for dette i religiøse skrifter. Uansett er det veldig kulturelt betinget, og det gjør jo ikke saken lettere for oss. Vi ser at hijab kan gi signaler som politiet ikke ønsker å sende. Samtidig tror jeg en avgrensning er mulig å få til, og det er det vi nå må se på, sier Storberget.

- Skal bli hørt
Samtidig er ministeren opptatt av å få ryddet opp i den politiske behandlingen av saken.

- Det jeg er mest opptatt av nå, er at vi får en håndtering av saken som gjør at alle føler de får si sin mening om et så viktig spørsmål. Samtidig er det viktig å få fram de hensyn som ligger i saken, både når det gjelder uniformens nøytralitet, og når det gjelder å ivareta rekruttering og tillitsbygging, sa Storberget til pressekorpset på Stortinget.

- I forrige uke stod det på departementets hjemmeside at dere var for hijab-forslaget. Er du for eller i mot forslaget i dag?

- Det jeg opptatt av nå, er at vi får en prosess slik at flere får et ord med i laget. Jeg er for en tydelig politiuniform, men er også opptatt av at vi må evne å rekruttere politifolk i minoritetsmiljøer.

- Men var ikke den prosessen like viktig i forrige uke, da dere konkluderte med at dere var for hijab-forslaget?

- Det forelå ikke noe endringsforslag til uniformsreglementet da. Samtidig er jeg åpen og ærlig på at når Politiets Fellesforbund sier de ikke er hørt, og flere sier de ønsker å delta i debatten, så synes jeg vi skal ta hensyn til det.

- Kunne du håndtert saken annerledes?
- Ja, vi kunne tatt den runden vi nå tar tidligere. Dette spørsmålet er vanskelig og politiske partier er delt. Vi må ha respekt for at dette er et vanskelig spørsmål som det er viktig at vi tar oss tid til.

Vil ta tid
Storberget mener hijab-debatten nå må vente på et konkret forslag fra politidirektoratet, slik at «vi vet hva vi diskuterer».
- Det er ikke laget noe endringsforslag til reglementet ennå, sier han.

Diskusjonene rundt bruken av hijab i politiet har skapt stort engasjement, både hos politifolk og blant opposisjonspolitikerne.

Storberget har måttet tåle krass kritikk, men lar seg ikke vippe av pinnen.

- Det er politikken og politikkens resultat som er viktig, og så får jeg lære meg at det er varmt på kjøkkenet innimellom.