DÅRLIG TONE: President Donald Trump er svært misfornøyd med at justisministeren hans, Jeff Sessions (t.h.) valgte å melde seg inhabil i Justisdepartementets håndtering av etterforskningen av et mulig samarbeid mellom Russland og Trumps valgkamporganisasjon i et forsøk på å påvirke presidentvalget. Sessions meldte seg inhabil, fordi han var en sentral støttespiller for Trump i valgkampen. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque 
DÅRLIG TONE: President Donald Trump er svært misfornøyd med at justisministeren hans, Jeff Sessions (t.h.) valgte å melde seg inhabil i Justisdepartementets håndtering av etterforskningen av et mulig samarbeid mellom Russland og Trumps valgkamporganisasjon i et forsøk på å påvirke presidentvalget. Sessions meldte seg inhabil, fordi han var en sentral støttespiller for Trump i valgkampen. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer

Katastrofal uke for USAs justisminister Jeff Sessions:

Justisministeren havnet på kant med Trump og sank dypere inn i Russland-etterforskningen. Nå må han vitne

Justisminister Jeff Sessions er under et voldsomt press etter at tidligere FBI-sjef James Comey antydet at han var dypere innviklet i Russland-etterforskningen enn det som hittil er kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Når høydepunktet i uka di er nyhestssaker om at du tilbød deg å si opp jobben på grunn av et stadig mer anstrengt forhold til sjefen, så vet du at det ikke har vært gode sju dager, skriver CNN-kommentator Chris Cillizza om Trumps justisminister Jeff Sessions.

Selv varsler Sessions lørdag at han vil vitne i en høring i Senatets etterretningskomité tirsdag, ifølge Politico.

Russland-forbindelser

Sessions beslutning kommer etter at tidligere FBI-sjef James Comey plasserte ham midt i Russlands-etterforskningen under den famøse senatshøringen torsdag. Sessions meldte seg inhabil i februar etter at det ble kjent at han unnlot å opplyse om to møter han hadde med Russlands ambassadør, Sergej Kislyak i løpet av valgkampen.

- Vår vurdering, slik jeg husker det, var at Sessions ville bli nødt til å erklære seg inhabil av flere grunner. Vi var også klar over fakta som jeg ikke kan diskutere i en åpen setting, som ville gjøre det problematisk om han fortsatte å engasjere seg i Russland-etterforskningens, sa Comey om sin tidligere overordnede under den åpne delen av høringen.

Under den lukkete delen skal mannen, som Trump sparket som FBI-sjef 9. mai, ifølge CNN ha sagt at FBI-etterforskere hadde mottatt etterretningsinformasjon om et mulig tredje møte mellom Sessions og Kislyak. Etterforskere har så langt ikke bekreftet disse opplysningene, og Justisdepartementet benekter at det skjedde.

- I lys av herr Comeys nylige vitnemål for Senatets etterretningskomité er det viktig at jeg har en mulighet til å fortelle om disse spørsmålene i et passende forum, skriver Sessions lørdag i et brev til Kongressen.

Opprinnelig skulle Sessions tirsdag ha vitnet for finanskomiteene i Representantenes hus og Senatet. Visejustisministeren vil nå gjennomføre disse høringene i stedet.

- Noen medlemmer har offentlig uttalt sine intensjoner om å fokusere på spørsmål knyttet til etterforskningen av Russlands innblanding i 2016-valget, som jeg har erklært meg inhabil til, og som visejustisministeren har utnevnt en spesialetterforsker for. Senatets etterretningskomité er det mest passende forumet for slike spørsmål, ettersom den driver en etterforskning og har tilgang til relevant, gradert informasjon, skriver Sessions i et brev til Kongressen.

På kant med Trump

Flere amerikanske medier, deriblant CNN, ABC News og Washington Post, har tidligere denne uka beskrevet hvordan forholdet mellom Trump og Sessions skal ha blitt stadig dårligere. Det hele skal ha ført til at Sessions tilbød seg å trekke seg fra jobben som justisminister dersom Trump ikke lenger ville ha ham.

Trump har imidlertid følt seg tvunget til å beholde Sessions fordi han vet at en ny oppsigelse vil føre til en ny politisk storm, melder CNN.

ABC News beskriver hvordan konflikten mellom de to mennene oppsto da Sessions meldte seg inhabil i Russland-etterforskningen. I Trumps øyne er det årsaken til kaoset og bråket som kom etterpå. Flere kilder beskriver dette som en av de største skuffelsene i Trumps presidentskap så langt. Det skal også være en skuffelse presidenten er fullstendig besatt av.

I private møter mellom de to, skal Trump ha langet ut mot Sessions.

HØRING: Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet i Senatet. Her snakker han om forvirringen rundt sparkingen av ham, og om hvorfor han tok notater under møte med presidenten. Video: CNN Vis mer