Justisministeren hjelper røykoffer

Robert Lund får hjelp i kampen mot tobakksindustrien. Justisminister Hanne Harlem sørger personlig for at den dødssyke røykeren får fri rettshjelp. - Min største seier til nå, sier kampklare Lund til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstkommende mandag starter den store tobakkskrigen i Orkdal herredsrett. Robert Lund har saksøkt Tiedemanns Tobaksfabrikk for røykskader. Første seier innkasserte røykofferet i dag. Han fikk tilslag om fri rettshjelp av justisdepartementet.

Dagbladet.no var først med å gratulere Robert Lund.

- Dette er min største seier til nå. Nå slipper jeg å tenke på det økonomiske. Kona har alt pantsatt deler av huset, sier Lund, som avslører at han kommer til å feire nyheten med et glass Bache-Gabrielsen.

Harlem tok grep

Lund fikk først avslag hos fylkesmannen. Han anket saken til justisdepartementet. Justisminister Hanne Harlem sier til Dagbladet.no at hun har fulgt saken nøye.

- Denne saken har engasjert meg personlig. Det er viktig å en skikkelig gjennomgang av saken. Saken reiser en rekke prinsipielle spørsmål, sier justisministeren.

Hun mener at NOU-utredningen «Tobakksindustriens erstatningsansvar» har økt trykket for få en avklaring om tobakksindustrien kan stilles ansvarlig for røykskadene som er påført nikotinslavene. Departementet var i tvil på grunn av at Robert Lund hadde for høy inntekt. Inntektsgrensen går ved 150 000 kroner. Lund hadde en inntekt i 1999 på 189 000 kroner. Justisministeren valgte å se bort fra dette da vedtaket ble fattet. Departementets legger vekt på at dette er et enkeltvedtak og andre røykoffere kan ikke regne med å få fri sakførsel.

I første omgang har Lund kun fått fri rettshjelp til saksomkostningene i Orkdal herredsrett.

Mektige Tiedemann

- En gledens dag, mener Robert Lunds advokat Edmund Asbøll.

I vedtaket har justisdepartementet også tatt hensyn til at Robert Lunds motpart, mektige J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik, har store økonomiske ressurser slik at Lund fremstår som den svakeste parten.

- Det virker som om departementet har merket seg denne saken som en slags prøvesak. Nå er vi sikre på at Lund klarer å gjennomføre dette økonomisk, sier Asbøll.

KLAR TIL KAMP I RETTEN: Robert Lund fikk kreft etter å ha røykt i 40 år. Han er den første i Norge som saksøker Tidemanns tobakkfabrikk.