Justisministeren i New York skal «undersøke» Donald Trumps veldedighetsfond

GRANSKES: New Yorks justisminister granske Donald Trumps veldedighetsfond. Foto: REUTERS / Mike Segar / NTB scanpix
GRANSKES: New Yorks justisminister granske Donald Trumps veldedighetsfond. Foto: REUTERS / Mike Segar / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den siste tiden har flere medier skrevet om Donald J. Trump Foundation.

Kjøpte bilde av seg selv

Washington Post skrev i forrige uke at republikanernes presidentkandidat ikke hadde overført penger fra sin egen lomme til fondet på åtte år. Siden 2008 har alle midlene kommet fra ulike private givere.

Pengene fra fondet skal være øremerket veldedige formål, men i en gjennomgang av hva pengene i fondet ble brukt på fant Washington Post at Trump blant annet kjøpte et to meter høyt maleri av seg selv.

Prislappen var på 164 000 kroner.

I et annet tilfelle skal Trump ha brukt pengene i fondet på et politisk formål, noe som strider mot loven.

I 2013 skal han ha gitt republikaneren Pamela Bondi over 200.000 norske kroner i forbindelse med en politisk kampanje. Da amerikanske skattemyndigheter ble kjent med dette måtte Trump betale en bot.

Gransker fondet

Og det er disse, og flere saker i avisene, som nå gjør at delstaten New Yorks justisminister, Eric Schneiderman, vil etterforske Donald J. Trump Foundation «for å forsikre oss om at det opererer i samsvar med lovene som regulerer veldedighetsorganisasjoner i New York», skriver Politico.

Ifølge Politico forteller en ikke navngitt kilde med kjennskap til saken at justisministerens kontor «skal undersøke Trump Foundation på grunnlag av de bekymringsfulle transaksjonene som har blitt kjent i det siste».

Scheinderman bekrefter overfor CNN at Trumps veldedighetsfond blir gransket.

- Min interesse i denne saken er i kapasitet av å være kontrollør av de ideelle organisasjonene i staten New York. Og vi er bekymret for at Trump Foundation kan ha engasjert seg noe som er uanstendig. Vi undersøker det og vi har hatt korrespondanse med dem. Jeg har ikke gjort noe stort nummer av det eller holdt en pressekonferanse, sier Schneiderman.

Ifølge Fundation Directory skal fondet hans ha eiendeler for godt over 10 millioner kroner.

- Ikke dårlig samvittighet

Tidligere i år skal Trump ha sagt at han ikke har dårlig samvittighet for at midlene i fondet ikke alltid går til veldedige formål, siden han gir vekk flere millioner i året fra egen lommebok.

- Jeg trenger ikke å gi deg bevis. Jeg gir bort flere millioner, sa Trump tidligere i år til The Washington Post.

Også Hillary Clinton har et eget fond der hun mottar midler fra private givere. Hun har blant annet blitt kritisert for å ha knyttet fondet sitt opp mot valgkampanjen sin.

Ifølge NTB krever nå demokrater i Kongressen også at Trumps donasjon til Pamela Bondi etterforskes.

Vil etterforsker donasjon

Pengene ble gitt Bondi bare få dager etter at myndighetene gikk ut med at de vurderte rettslige skritt mot Trump University.

Det ble aldri noen sak mot universitet, men Bondi sier donasjonen ikke påvirket avgjørelsen.

Men ifølge nyhetsbyrået AP skal Bondi selv ha bedt om pengene i en telefonsamtale etter at tidligere studenter hadde klaget og følt seg lurt av universitetet.

I et brev til USAs justisminister Loretta Lynch tirsdag, skriver alle de 16 demokratiske medlemmene av justiskomiteen i Representantenes hus at føderale etterforskere bør undersøke om det var noen sammenheng mellom pengegaven og beslutningen om å ikke slutte seg til et søksmål i New York mot Trump University.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer