LEDIG: Kent Skibstad (33) mener det er sløsing med ressurser når nyutdannede politifolk blir gående arbeidsledig, og mener de bør kunne forvente jobb nesten umiddelbart.  Foto: Lars K. Aalgaard.
LEDIG: Kent Skibstad (33) mener det er sløsing med ressurser når nyutdannede politifolk blir gående arbeidsledig, og mener de bør kunne forvente jobb nesten umiddelbart. Foto: Lars K. Aalgaard.Vis mer

Justisministeren konfronterte politimann via anonym Facebook-profil - sier han trykket på feil knapp

Samme dag som den arbeidsledige politimannen ble intervjuet av Dagbladet, ble han konfrontert på nett av en mystisk Facebook-bruker som viste seg å være politiets øverste sjef. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En uoffisiell undersøkelse fra Politiets Fellesforbund sin studentorganisasjon, anslår at minst en tredjedel av de nyutdannede politifolka fra i år er uten jobb i politiet.

Det er bakgrunnen for intervjuet med 33 år gamle Kent Skibstad i mandagens utgave av Dagbladet.

Skibstad går på NAV fordi politidistriktene ikke har råd til å ansette ham, og kritiserer politikerne for å ikke gjøre nok for å få politifolk ut i jobb.

Hans engasjement er tilsynelatende lagt merke til av justisministeren - som debatterte saken på Facebook sent søndag kveld.

- At noen må vente noen måneder er ikke akkurat i krise, skrev ministeren til Skibstad i en diskusjonstråd på ministerens offisielle facebookside.

Omtrent samtidig, kommenterte en ukjent Facebook-bruker på 33-åringens åpne Facebook-profil under annet navn.

- Morsomt

Der angriper brukeren, som egentlig er justisministeren, politimannen for å være unyansert i sin beskrivelse av situasjonen.

«Så skjønner jeg at du er frustrert over at akkurat du ikke har fått jobb ennå, men du kan jo glede deg litt for alle de som har fått det», skriver Anundsen på facebooksida til 33-åringen, med en profil som bare heter «Profilsiden min».

- Jeg ønsker ikke å kommentere saken noe særlig, men det er morsomt å se at engasjementet trykker såpass på statsråden sine knapper, sier Skibstad når Dagbladet tar kontakt.

- UNYANSERT: Justisministeren gikk inn på Kent Skibstad (33) sin facebookprofil i går kveld. Foto: Skjermdump. 
- UNYANSERT: Justisministeren gikk inn på Kent Skibstad (33) sin facebookprofil i går kveld. Foto: Skjermdump.  Vis mer

Krass tone

De to har den siste tiden diskutert politiets utfordringer på Anundsens offisielle facebookside, som statsråden bruker jevnlig til å skrive om politietaten.

Der har 33-åringen blitt kritisert av Anundsen for å problematisere at nyutdannede står uten jobb flere steder.

På Facebook er Anundsen mindre diplomatisk enn han er i intervjuet med VG, som også omtalte problematikken mandag.

- 97 prosent av 2015-kullet er i arbeid i politiet. Det er det beste resultatet noen sinne så vidt jeg har funnet ut. Likevel er du ikke fornøyd Kent André? Da er det ikke lett å gjøre deg fornøyd, altså! Blir litt Ap over den: Klaging for klagingens skyld, skrev han i et svar til 33-åringen for bare noen dager siden.

Den krasse tonen har vakt reaksjoner blant enkelte av deltakerne i diskusjonstråden.

KLAGING: Anundsen anklager Skibstad for å klage for klagingens skyld på sin egen offisielle facebookside. Innlegget ble skrevet søndag. 
KLAGING: Anundsen anklager Skibstad for å klage for klagingens skyld på sin egen offisielle facebookside. Innlegget ble skrevet søndag.  Vis mer

«Er dette måten en av våre øverst politikere skal svare menigmann på? Personangrep tilbake? Kjente jeg ble litt skuffet over det svaret... Hilsen en som stemte på de blå sist valg», skriver en av debattantene i tråden.

- Aldri vært meningen

Anders Anundsen sier han står for det han har skrevet - både med den ene og den andre profilen.

- Mener du at det ikke er noen krise at folk blir gående ledig noen måneder, slik du skriver?

- Ja, jeg mener at det er viktig at man følger den planen som faktisk er. Vi skal ha 1000 flere politifolk når året er omme. Halvparten av dem som skal inn, skal erstatte folk som skal slutte i løpet av året. Det har aldri vært meningen at folk skal gå ut rett fra skolen og i jobb, sier Anundsen til Dagbladet.

- Mener du også at nyutdannede politifolk som nå står ledig klager for klagingens skyld?

- Nei. Det jeg er opptatt av å få fram er at det er bedre enn det noen gang har vært før. De klager selvfølgelig fordi de er frustrerte fordi de ikke har fått jobb.Det er viktig for meg at det skilles mellom klaging på system og klaging på at man ikke har fått jobb, for systemet nå er bedre enn noensinne.

FEIL KNAPP: Anundsen mente ikke å bruke den anonyme profilen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. 
FEIL KNAPP: Anundsen mente ikke å bruke den anonyme profilen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.  Vis mer

Anundsen bekrefter at profilen som han brukte til å kommentere på facebooksiden til 33-åringen seint i går kveld, disponeres av ham. Den er ifølge Justisdepartementet opprettet fordi Anundsen skulle få en egen offisiell følgerside på Facebook da han ble statsråd..

Da kreves det nemlig en privat profil på Facebook, og det hadde ikke Anundsen da.

- Trykket på feil knapp

Profilen skal egentlig ikke brukes, og Anundsen sier postingen i går kveld var en feiltakelse.

- Det er ikke mer mystisk enn at jeg ikke akkurat er noen profesjonell Facebook-bruker, og så har jeg kommet i skade for å trykke på feil knapp. Jeg kan forsikre om at jeg ikke har til hensikt å være en anonym røst. Han hadde skrevet på et innlegg, og jeg ville være høflig å svare opp, sier Anundsen.

- Så det at du kommenterte på Facebooken hans har ingenting med at han skulle i avisa neste dag?

- Nei, det visste jeg ingenting om før jeg så det i morges, sier statsråden.

- Du har en tydelig tone. Er du krassere på Facebook enn ellers?

- Jeg prøver å skrive på Facebook det jeg står for, men i en løpende diskusjon er jeg kanskje mer direkte. Jeg mener det er viktig at folk får svar på Facebook, og det er da også viktig å få fram hva som faktisk er uenighetspunktene, sier Anundsen.

- Men du mener ikke at Skibstad klager for klagingens skyld?

- Det man må huske er at dette er en del av en veldig lang Facebook-diskusjon hvor han har skrevet flere ting jeg mener er unyansert, sier Anundsen.