Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Justisministeren må gripe inn

- Jeg har et godt håp om at justisminister Aud-Inger Aure griper inn i denne saken og lar de to kenyanske tenåringsjentene få bli i Norge, sier jentenes advokat, Leif Strøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går formiddag hentet politiet i Trondheim de to kenyanske søstrene fra hjemmet deres i Trondheim etter vedtak fra Justisdepartementet om at de ikke får asyl i Norge.

  De to jentene på 18 år og 19 år sitter nå hos politiet på Fornebu og kan bli vist ut av landet senere i dag.

  - Jentene er ennå hos politiet på Fornebu, men vi jobber utfra at de to skal ut av landet i løpet av dagen, sier avdelingssjef Olav Woie ved Asker og Bærum politidistrikt til NTB.

 Utsettelse?

  Jentenes advokat, Leif Strøm, sendte i morges begjæring om midlertidig forføyning til Namsretten i Oslo. Strøm regner med at retten kan behandle begjæringen i løpet av formiddagen.

  En begjæring om midlertidig forføyning innebærer at advokat Strøm ber retten beslutte at saken «fryses» inntil den kan bli behandlet av en ordinær domstol, altså Oslo byrett.

Kan gripe inn

- Justisminister Aure har full anledning til å gripe inn og la de to jentene få bli hos husverten som de har bodd hos i Trondheim mens de har gått på skole, sier advokat Strøm.

 - Nå bør hun vise at den nye regjeringen mener noe med sin varslede liberalisering av asylpolitikken, i motsetning til den forrige regjeringen, sier han.

  Jentenes husvert, Ragnhild Sødahl, sier hun er bekymret over hvem som skal møte de to jentene i Kenya. Hun fulgte de to jentene til Fornebu i går, men sier at hun ikke har økonomi til å følge jentene helt hjem.

  Strøm er oppgitt over myndighetenes behandling av saken og vurderer å føre den inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

  Søstrenes mor har vært politisk aktiv i et opposisjonsparti i Kenya, sittet i fengsel og hevder hun er blitt torturert. Moren og en yngre bror av de to søstrene har fortsatt opphold i Norge.

Til Namsretten

Byfogd Aud Kjensli ved Namsretten i Oslo bekrefter at retten har fått begjæringen. Men det betyr ikke nødvendigvis at begjæringen vil bli behandlet i løpet av dagen, sier hun.

  - Enkelte ganger orienterer vi Justisdepartementet om at vi har fått en forføyning. Enkelte ganger ber departementet oss om ikke å behandle den. Da kan det være snakk om at departementet selv tar saken.

  - Har dere fått beskjed om ikke å behandle forføyningen?

  - Nei, det har vi ikke. Og da vil vi anta begjæringen og utgi den til en dommer for behandling så snart retten får inn kvittering for innbetalt gebyr, sier Kjensli til NTB.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!