Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Justisministeren om lang liggetid i voldtektssaker: - Svært alvorlig

Politiet ønsker å endre 1-ukes-fristen for tilrettelagte avhør av barn fordi den går utover etterforskningen av andre grove og akutte saker.

ÅPEN FOR ENDRING: Justisminister Per-Willy Amundsen sier han er åpen for å endre fristene for tilrettelagte avhør. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ÅPEN FOR ENDRING: Justisminister Per-Willy Amundsen sier han er åpen for å endre fristene for tilrettelagte avhør. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-politiet opplever at etterforskningen av voldtektssaker med voksne ofre får uakseptabel lang liggetid på grunn av presset etterforskningskapasitet som konsekvens av ressursbruken til avhør av barn.

De ønsker at 1-ukes-fristen for tilrettelagte avhør av barn skal endres.

- Jeg stiller meg på ingen måte avvisende til forslaget om å endre fristen når jeg hører fra flere fagfolk flere steder at de opplever samme utfordringer, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) til Dagbladet.

I et høringssvar ber politiet om at fristbestemmelsen korrigeres, slik at 1-ukes-fristen skal gjelde «dersom det er en akutt risiko eller fare for vitnet eller sakens opplysning», mens en 2-ukers- frist bør gjelde når dette ikke er tilfelle. Tilsvarende ønsker de skal gjelde for supplerende avhør.

Når ikke 130 dagersfrist

Etterforskningen av grove saker mot voksne må ligge på vent i perioder hvor politiet må gjennomføre mange tilrettelagte avhør. Oslo-politiet sier situasjonen er alvorlig.

ALVORLIG: Politioverbetjent Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo, sier situasjonen er alvorlig. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ALVORLIG: Politioverbetjent Kari-Janne Lid, leder ved avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo, sier situasjonen er alvorlig. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Det er 130 dagers frist for å etterforske voldtektssaker voksne, men det er et mål vi i dag ikke er i nærheten av å nå, sier Kari-Janne Lid, leder for avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, som sier fristene er viktige og at de fører til at barnesakene blir prioritert, men at de også gir politiet et kapasitetsproblem.

Åpen for endring raskt

Justisminister Amundsen mener at fristene har vært en suksess i den forstand at de har fått løftet fram viktigheten av å prioritere overgreps- og voldssaker mot barn.

- Så er jeg selvfølgelig opptatt av at fristene ikke får utilsiktede effekter. Jeg opplever at flere fagfolk mener at fristene er utfordrende.

- Hva tenker du om at etterforskning av voldtekt mot kvinner får lang liggetid på grunn av fristene?

- Hvis situasjonen virkelig er slik som den beskrives av politiet, er det svært alvorlig og gir oss gode grunner til å revurdere fristene raskt, sier Amundsen, som påpeker at han tar tilbakemeldingene fra fagfolk på høyeste alvor.

- Høyeste prioritet

Amundsen sier at regjeringa har styrket politiet med 2,5 milliarder kroner og cirka 2500 nye årsverk inkludert de som blir ansatt i år. Oslo-politiet blir tilført 100 nye stillinger bare i år.

- Og la meg få understreke at det er høyeste prioritet for denne regjeringa å bekjempe vold og overgrep mot barn, sier Amundsen, som i utgangspunktet ikke mener at politikerne skal drive med for stor detaljstyring av ressursbruken i politiet, dersom det ikke er veldig gode grunner til det.

- Det mener jeg det var for tilrettelagte avhør, men nå ser vi gode resultater og det kan som sagt godt hende at det er viktig å lempe på disse fristene så vi setter politiet i bedre stand til å håndtere flere oppgaver samtidig, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media