Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overgrep på internett

Justisministeren reagerer med avsky når han leser «Litt ung da. 5 år»

Justisministeren er villig til å komme politiet i møte for å bedre deres metoder for å avdekke nettovergripere. Første stopp, kan være lengre lagring av IP-adresser.

AVSKY: Justisminister Per-Willy Amundsen og regjeringskollega Solveig Horne fikk innblikk i politiets etterforsking av overgripere på nett. Video: Ådne H. Sandnes og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet): På politiets skjerm vises et utdrag av en chat-logg. Samtalen er en del av etterforskingen i «Operasjon Edit» der to menn diskuterer hva den ene skal foreta seg med ei fem år gammel når han skal sitte barnevakt samme kveld.

BEVIS: Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) fikk se chat-logger som beskriver et planlagt overgrep. Materialet skal stamme fra etterforskingen av "Operasjon Edit", som er gjennomført ved politiet på Romerike.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BEVIS: Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) fikk se chat-logger som beskriver et planlagt overgrep. Materialet skal stamme fra etterforskingen av "Operasjon Edit", som er gjennomført ved politiet på Romerike.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Hvor gamle er de som chatter, spør barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

Sammen med justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) er hun på Øst politidistrikts hovedkvarter i Lillestrøm for å lære mer om hvordan politiet har håndtert den kompliserte etterforskingen av overgripere på nett. De ville også høre hvordan regjeringen kan bedre politiets etterforskningsforhold ved å endre lover og regler.

- De er voksne og chatter på Skype. Dette er et utklipp fra en lengre logg der de diskuterer seg i mellom hva de har gjort og hva de ønsker å gjøre, sier Sara Bjonge, etterforsker gruppa for seksuelle overgrep i distriktet.

- Avskyelig og bestialsk

Ingen av ministerne får seg til å lese ordene fra loggen høyt.

«Avskyelig», er Amundsens første reaksjon på det han ser på skjermen. En av mennene skriver «Litt ung da. 5 år».

- Vi snakker om to voksne personer som diskuterer et overgrep mot et barn på fem år. Disse folkene bør vi ta, sier justisministeren.

- Som mor selv, det at det er mennesker der ute som begår overgrep mot barn, bare tenker sånne tanker, viser hvor viktig dette arbeidet som gjøres er, sier Horne.

FIKK SE MATERIALET: Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) reagerte med avsky på materialet de fikk se. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FIKK SE MATERIALET: Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) reagerte med avsky på materialet de fikk se. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Barn som blir utsatt for overgrep skal vi ha nulltoleranse mot. Jeg tror knapt nok man kan tenke seg mer avskyelig og bestialsk kriminalitet som dette, sier Amundsen.

«Operasjon Edit» er en større etterforskning i Øst politidistrikt, som har sitt opphav i utspringsaker fra «OP Dark Room». Fire personer etterforskes i Romerike, 37 saker er sendt til andre distrikt. Et tosifret antall saker har utenlandske gjerningsmenn, og derfor er sakene sendt til Kripos.

Sent i fjor avdekket politiets operasjon Dark Room et nettverk der overgrepsmateriale ble delt, noe som har resultert i over 50 saker. Politiet avslørte minst 20 fornærmede i Norge, og titusener av video- og bildefiler. Overgriperne brukte både det åpne og det mørke nettet for å dele og diskutere overgrep. Rundt samme tid la regjeringen fram en opptrappingsplan mot vold og overgrep, særlig mot barn.

Risikoen ved å løfte på lokket

En time før statsrådene fikk se chat-loggen, ble Horne og Amundsen tatt i mot på et av politiets parolerom. Justisministeren myste ut av vinduet på den første vårdagen og mot den bleke sola som sto i sterk kontrast til det dystre saksfeltet han skulle oppdateres på.

Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Geir Solem, fungerende leder for Romerike-politiet, ga en statusrapport om framgangen i «Operasjon Edit» til regjeringsmedlemmene.

- Det som generelt utfordrer oss er sakenes kompleksitet. Det gjelder teknologi og krypteringsdelen av teknologien, som er i stadig utvikling. Vi springer etter teknologien og vi løper så fort vi kan, men det er et enormt omfang. Løfter vi på lokket her, så åpner det seg kjempeoppgaver, sier Geir Solem.

- Tror du noen lar være å løfte det lokket rett og slett fordi det er så ressurskrevende? spurte justisministeren.

- Det er fare for at man leter etter en mulighet for å avskjære sakene for å ikke bli fanget i en ressurssituasjon man ikke kommer seg ut av. Det er uheldig, sier Solem.

OBDUKSJON. En mobiltelefon er demontert og blir studert på arbeidsbenken til politiets datakrimavdeling på Lillestrøm.  Politioverbetjent Odin Heitmann er etterforsker og tilknyttet  "Operasjon Edit" . Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OBDUKSJON. En mobiltelefon er demontert og blir studert på arbeidsbenken til politiets datakrimavdeling på Lillestrøm.  Politioverbetjent Odin Heitmann er etterforsker og tilknyttet "Operasjon Edit" . Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det enkle svaret på hvordan vi kan gjøre jobben bedre er større satsning på personell og teknisk utstyr, sier politioverbetjent Odin Heitmann fra datakrimgruppa i Øst politidistrikt.

En annen større etterforskning av overgrep mot barn på nettet, ble kalt «OP Duck», og var Trondheimspolitiets store satsning i fjor. 100 antatte gjerningsmenn ble identifisert, 13 av dem ble pågrepet i Trøndelag. 27 saker ble sendt til andre politidistrikter, to av dem til Hordaland.

I «OP Duck »i Trøndelag gjelder nærmere 56 saker utlendinger, og disse er derfor overført til Kripos som i sin tur har gitt sakene videre til landene der personene hører hjemme. Romerike har i forbindelse med «OP Edit» sendt 27 saker til Kripos.

IP-lagring

Dagbladet var til stede som eneste representant for pressen og fikk noen ord med Amundsen og Horne etter politiets briefing om «OP Edit», som ble holdt for lukkede dører.

- Du har fått innspill fra politiet. Hvor langt er regjeringen villig til å gå?

- Vi må ta en fot i bakken og se oss rundt. Vi er i en annen situasjon enn det vi var bare for noen få år siden med omfanget av kriminalitet på nettet. Jeg er åpen for det som sies når det gjelder lagring av ip-adresser. Det er et effektivt virkemiddel for å avsløre overgrepspersoner på nettet, sier Justisminister Amundsen.

SENSITIVT: Deler av politiets presentasjon av "Operasjon Edit" ble holdt hemmelig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SENSITIVT: Deler av politiets presentasjon av "Operasjon Edit" ble holdt hemmelig. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Gjerningspersoner går fri fordi vi ikke lagrer IP-adresser lengre enn 21 dager. Da bør vi ha en lengre lagringsperiode slik at man kan knytte en IP-adresse mot en person når det settes i forbindelse med overgrep mot barn, sier Amundsen, som fikk høre fra politiet at 21 dager var altfor kort, og at de ofte havnet bakpå i etterforskningen dersom en anmeldelse kommer seint, eller sakstrykket er stort.

- Det har kommet på plass over en halv milliard til styrking av dette området. Det går på forebygging, etterforsking og behandling og til behandling for de barna som blir utsatt for vold og overgrep, sier Solveig Horne, som var opptatt av forebygging og at foreldre må være mer på vakt overfor barnas nettbruk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media