Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Justisministeren reagerer på asyl-demonstrasjon

- Vi gjør så godt vi kan.

REAGERER: Justisminister Anders Anundsens innlegg om asyldemonstrasjonen i Sarpsborg har høstet en rekke kommentarer på Facebook. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REAGERER: Justisminister Anders Anundsens innlegg om asyldemonstrasjonen i Sarpsborg har høstet en rekke kommentarer på Facebook. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi gjør så godt vi kan i en ekstraordinær situasjon for å sikre husly og mat for folk som forteller at de flykter fra krig og forfølgelse, av det blir det demonstrasjoner fra de som får hjelp...., skriver justisminister Anders Anundsen (Frp) på sin Facebook-side.

Han reagerer på gårsdagens demonstrasjon i Sarpsborg, hvor mellom 50 og 60 asylsøkere gikk i protesttog mot det de mener er kritikkverdige forhold ved et akuttmottak i Sarpsborg.

Asylsøkerne på Kolstad Akuttmottak mener de får for lite mat og dårlig legehjelp og klager på at de verken får lommepenger eller har internettilgang.

«Kravstore» Justisministerens Facebook-innlegg har i skrivende stund fått nesten 200 kommentarer, de fleste er svært kritiske til de demonstrerende asylsøkerne, som beskrives som «utakknemlige beist», «kravstore» og «arrogante».

DEMONSTRERTE:
Mellom 50 og 60 asylsøkere gikk lørdag kveld i protesttog mot forholdene ved  Kolstad Akuttmottak. 

Foto: Tobias Nordli / Sarpsborg Arbeiderblad / NTB scanpix
DEMONSTRERTE: Mellom 50 og 60 asylsøkere gikk lørdag kveld i protesttog mot forholdene ved Kolstad Akuttmottak. Foto: Tobias Nordli / Sarpsborg Arbeiderblad / NTB scanpix Vis mer

«Slike snyltere trenger vi ikke her», og «sleng denne dritten på dør» er blant kommentarene.

Noen mener også de er del av en «islamsk invasjon», og mange tar til orde for å stenge grensa, noe også Carl I. Hagen mener bør gjøres øyeblikkelig.

Beklager Tom Gunnar Børresen, medeier i selskapet VAM AS som driver mottaket, sier til NRK at de vurderer å tilby fire måltider om dagen i stedet for tre.

- Og det med internett må jeg bare beklage. Det har tatt lengre tid enn vi trodde, sier han, og lover å se på om forholdene kan forbedres.

- Bør komme seg ut Innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari i Frp mener de nevnte asylsøkerne håner de mange millionene av menneskene som er på flukt i verden og bør komme seg ut av landet.

KRITISK: Statssekretær 
Jøran Kallmyr (Frp) synes lite om at asylsøkerne er misfornøyde med det tilbudet de får.


Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) synes lite om at asylsøkerne er misfornøyde med det tilbudet de får. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- I denne situasjonen velger altså noen av de aller heldigste, som er blitt innkvartert i Norge med mat, drikke, klær og tak over hodet på skattebetalernes regning, å protestere på maten og internetthastigheten på mottaket, sier Keshvari til NTB.

Han viser til at mange her til lands jobber på spreng for å gi asylsøkerne mat og husly.

- Enhver som ikke er fornøyd med de svært sjenerøse tilbudene som gis i Norge, bør umiddelbart komme seg ut av landet. Nok er nok, og det er overhodet ikke noe som helst rom for slike utakknemlige lykkejegere vi nå er vitne til i Østfold, fortsetter Keshvari.

- Lider ingen nød Også statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet reagerer.

- BØR KOMME SEG UT: Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari mener de som protesterer bare bør komme seg ut. Foto: Benjamin A. Ward / DAGBLADET
- BØR KOMME SEG UT: Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari mener de som protesterer bare bør komme seg ut. Foto: Benjamin A. Ward / DAGBLADET Vis mer

- Det er flere tusen mennesker som jobber døgnet rundt for å gi asylsøkere mat og husly. Da synes jeg lite om at en del er misfornøyde med tilbudet de får, sier han til NRK.

- De får mat tre ganger om dagen fra et cateringfirma, så de lider ingen nød. Vi må huske at dette er personer som kommer fra et krigsherjet område, og en skulle tro at det var bedre å være her og få mat tre ganger om dagen enn å være i krigen. Men de står fritt til å reise tilbake når de vil.

Politisk kaos Regjeringen gjorde det fredag klart at de først vil prøve alle andre muligheter før de vurderer å stenge grensa, men utenriksminister Børge Brende (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) understreket likevel at muligheten «ikke er tatt av bordet».

Statsminister Erna Solberg har tidligere oppfordret til et bredt forlik i Stortinget om innstramminger i asylpolitikken, men de andre partilederne venter nå på at Høyre og Frp skal konkretisere forslagene til innstrammingstiltak regjeringen la fram i tilleggsmeldingen til statsbudsjettet forrige fredag.

INNLEGGET: Justisministeren skrev i går et innlegg på Facebook om de demonstrerende asylsøkerne.
INNLEGGET: Justisministeren skrev i går et innlegg på Facebook om de demonstrerende asylsøkerne. Vis mer

KrF-leder Knut Arild Hareide ber statsminister Erna Solberg nå være tydelig for å få til et bredt politisk forlik, og også Ap-leder Jonas Gahr Støre ber statsministeren rydde opp i det politiske kaoset som oppsto denne uka.

Solberg selv sier i helga at partipolitikken nå må vike, og ber Frp og andre om å droppe politisk spill.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling