Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Justisministeren refser grisete russelåter: - Jenter på 13 år er ikke sexobjekter

- I ytterste konsekvens er det straffbart i Norge å oppfordre andre til å begå straffbare handlinger.

TEKST-REFS: Tekstlinjer som denne har fått folk til å reise bust over russelåta «Playboy 2017». Russegjengen med samme navn tok tidligere i dag avstand fra låta, og oppfordrer medruss til å lære av deres feil og la være å publisere sanger som deres. Foto: Skjermdump / Youtube
TEKST-REFS: Tekstlinjer som denne har fått folk til å reise bust over russelåta «Playboy 2017». Russegjengen med samme navn tok tidligere i dag avstand fra låta, og oppfordrer medruss til å lære av deres feil og la være å publisere sanger som deres. Foto: Skjermdump / Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagladet): Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) har sett seg lei av grisete russelåter.

Han ber både russen og foreldre ta tydelig avstand fra låter som oppfordrer til overgrep. Justisministeren vil heller ikke avvise at sexprat i russelåter i ytterste konsekvens bidrar til flere overgrep mot barn i Norge.

- Vi har et problem i dette landet med at barn blir seksualisert. Jenter på 13 år er ikke sexobjekter. Punktum, sier han til Dagbladet.

Amundsen gjentok kritikken mot russelåter da han sto på Stortingets talerstol onsdag.

Straffbare forhold

Amundsen sikter i første rekke til den mye diskuterte låta til russebussen «Playboy 2017» fra Bergen. Låta - laget av duoen «Solguden og Mannen» - har linjer som «Er du 13, er du med. Når du suger, så gå ned».

Amundsen omtaler låta som «veldig trist» og sier den helt klart gir grunnlag for reaksjon fra både samfunnet som helhet - og han selv som landets justisminister.

- Så hva kan du gjøre?

- Vel. I ytterste konsekvens er det straffbart i Norge å oppfordre andre til å begå straffbare handlinger. Men jeg tror ikke det er lovveien vi skal gå på russelåter. Det er vi som foreldre som må ta avstand fra slike grove russelåter. Det opplever jeg også at mange gjør.

«Lov å være hore»

UT MOT RUSSEN: Justisminister Per-Willy Amundsen mener grisete russelåter er en uting. Han ber foreldrene ta avstand. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UT MOT RUSSEN: Justisminister Per-Willy Amundsen mener grisete russelåter er en uting. Han ber foreldrene ta avstand. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Russen i «Playboy 2017» har lagt seg langflate og beklaget russelåta, mens artistduoen har slettet sangen fra YouTube. Det er likevel ikke bare 2017-russen som er kritisert for å oppfordre til overgrep mot jenter. I 2015 vekket russelåta «Sjeiken» oppsikt på grunn av tekstlinjer som «Kom bli med ned på kne lille luremus» og «I kveld er det lov å være hore». Russebussen «The Void» fra Bergen fikk kjeft i 2016 for å ha «slayet mer fitte en Hitler slayet jøder» i sin russelåt.

- Det store omfanget vi ser av overgrep mot barn i Norge de siste årene er nok ikke uten sammenheng med det vi ser av seksualisering mot barn i populærkulturen, som russelåter absolutt er en del av, sier Amundsen.

Artistduoen har nå onsdag kveld ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Overgrep

På kvinnedagen 8. mars advarer han også mot at russelåter skal gjøre jenter mindre trygge når de drar på russetreff.

- Hvis russelåter uttrykker at overgrep er greit, og det dermed sitter folk der ute som tenker det samme, så kan det i ytterste konsekvens gjør at flere kvinner blir utsatt for overgrep.

- Du har en sønn. Hadde du akseptert at han var på en russebuss som sang «er du 13, er du med» eller «i kveld er det lov å være hore»?

- Nei, overhodet ikke. Den dagen han blir voksen nok så skal jeg sørge for å formidle akkurat den respekten han skal ha for kvinner. Og det er kanskje først og fremst en oppgave for oss som foreldre å ta avstand fra et slikt kvinnesyn som vi finner i enkelte russelåter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media