<strong>SKAL BESØKE KATASTROFEOMRÅDENE:</strong> Grete Faremo reiser til Sunnmøre i morgen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SKAL BESØKE KATASTROFEOMRÅDENE: Grete Faremo reiser til Sunnmøre i morgen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Justisministeren skal besøke orkanherjede områder

Grete Faremo (Ap) reiser til Sunnmøre på onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Justisminister Grete Faremo (Ap) ber Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ta med orkandøgnene i den pågående utredningen om kritiske feil i telenettet. Onsdag reiser hun til Sunnmøre for å besøke områder som ble rammet av orkanen Dagmar. - Jeg ønsker å få et innblikk i det store hjelpe- og redningsarbeidet som har pågått de siste dagene, sier Faremo til NTB.

- Dessuten tror jeg det er nyttig å få snakket med folk som er rammet, kort tid etter herjingene. Hun sier det er for tidlig å si om Dagmar og Catos ferd langs norskekysten har avdekket noen mangler i beredskapssituasjonen. - Men dessverre er mer ekstremvær av denne typen noe vi må forberede oss på framover. Spesielt bortfallet av kommunikasjon og strøm understreker alvoret i situasjonen, sier hun.

Mobilnettet nede i mai Justisministeren sier problemene for enkelte i uværsrammede områder med å nå gjennom på nødtelefonen er spesielt viktig å se på.

I etterkant av hendelsen 23. mai, hvor hele mobilnettet ble lammet, startet Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) en konsekvensutredning i samarbeid med Post- og teletilsynet. - Denne skal etter planen være ferdig rett etter nyttår, men det er naturlig at DSB nå også tar situasjonen i julen med i arbeidet, sier Faremo. To brudd i fiberkabler stanset all mobilkommunikasjon i store deler av landet i tre timer, og spesielt flytrafikken ble lammet.

Utredningen tar for seg krav til dem som drifter telenettet, og viktige institusjoners ansvar for å ha reserveløsninger i bakhånd.

- Svært god innsats Under besøket onsdag ankommer statsråden Ålesund lufthavn Vigra i 12-tiden.

Herfra blir hun kjørt videre i bil til Stordal kommune hvor ordfører Charles Tøsse orienterer om Dagmars ødeleggelser og konsekvensene for kommunen. - Det virker som det er gjort svært mye god innsats under uværsdagene i jula. Disse kystkommunene er også vant til slike forhold, så vi har også sett at de forebyggende tiltakene har vært gode, sier Grete Faremo til NTB. Faremo skal også besøke Valldal, kommunesenteret i Norddal kommune, der ordfører Bjørn Inge Ruset vil orientere om det langvarige bortfallet av kraftforsyning og telekommunikasjon.

Orienteres om skader Tilbake i Ålesund samme ettermiddag får Grete Faremo en orientering om situasjonen i kraftforsyningen og skadebildet etter uværet. Når det gjelder økonomiske forhold rundt opprydding og erstatning, viser statsråden til at Norsk naturskadepool er de som primært skal håndtere dette. - Dette er en svært solid ordning. Videre er det for tidlig å si om det trengs ytterligere tiltak fra regjeringens side, sier Grete Faremo.

Fra nyttår får hun også tittelen beredskapsminister, da hennes departement skifter navn fra Justis- og politidepartementet til Justis- og beredskapsdepartementet.

Navneendringen er en direkte følge av terrorhandlingene 22. juli og skal understreke departementets ansvar for beredskapssituasjonen over hele landet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer