Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vanekriminelle

Justisministeren uenig med sykehus om kriminelle med frikort: - Fullstendig uakseptabelt

Per-Willy Amundsen mener samfunnets interesse må gå foran enkeltpersoner, men forsikrer at lovendring skal evalueres. 

- RIKTIG LOVENDRING: Justis- og beredskapsminister Per-Willy Trudvang Amundsen (Frp) mener lovendringen som fratar kriminelle frikort er ritkig og nødvendig, selv om behandlingstilbudet ikke er på plass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- RIKTIG LOVENDRING: Justis- og beredskapsminister Per-Willy Trudvang Amundsen (Frp) mener lovendringen som fratar kriminelle frikort er ritkig og nødvendig, selv om behandlingstilbudet ikke er på plass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Samfunnets interesse om vern mot kriminelle må gå foran enkeltpersoners situasjon, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen til Dagbladet.

Nyttårsaften fortalte Dagbladet om «Arne» - mannen med frikort til å begå kriminalitet.

Uansett hvor mange innbrudd og tyverier han begikk, måtte politiet se seg fornøyde med å hente tyvegodset og henlegge saken mot ham.

«Arne» er paranoid schizofren. Når han ikke har vært innelåst, enten i fengsel eller på sykehus, ruser han seg, har hallusinasjoner og begår kriminalitet.

Lovendring

Men 1. oktober kom det en lovendring som satte en stopper for «Arnes» frikort. Lovendringen innebærer at utilregnelige personer kan dømmes til tvungent psykisk helsevern eller tvungen omsorg dersom de begår vedvarende «samfunnsskadelig eller særlig plagsomme handlinger».

Tidligere har «Arne» blitt betegnet som for syk til fengsel og for frisk til tvangsinnleggelse.

Men nå skal psykiatrien altså ta vare på de plagsomme kriminelle.

Politiet i Finnmark, ved påtaleansvarlig Thomas Darell, opplyste til Dagbladet i slutten av desember at «Arne» er siktet for syv forhold, og at påtalemyndigheten vil bruke hele hans kriminelle historikk for å få ham dømt som plagsom kriminell.

Sykehuset er uenig

Nå sitter «Arne» på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø, problemet er bare at sykehuset mener de ikke kan behandle Arne fordi han ikke er psykotisk og at han heller burde fått et omsorgstilbud ute i det fri.

- Amundsen, hva er ditt svar til sykehuset?

- Jeg kommenterer ikke enkeltsaker. Denne regjeringen er prinsipielt opptatt av at mennesker ikke skal kunne begå gjentatte lovbrudd uten å bli stilt til ansvar for det. Det strider mot folks rettsfølelse.

- «Arne» forteller at det hadde vært fint med behandling, men at de ikke har noen behandling å gi ham. Hva tenker du om det?

- Når man innfører nye lover, så vil det alltid bli evaluert. Det gjelder også denne typen grensedragninger. Det er også et pågående arbeid som vurderer om grensen for hvem som er strafferettslig tilregnelig skal utvides, sier Amundsen.

- Totalt uakseptabelt

Amundsen viser til at kriteriene for strafferettslig utilregnelighet vil bli håndtert i et selvstendig lovarbeid, som en del av oppfølgningen av utilregnelighetsutvalgets utredning.

- Lovendringen som blant andre angår «Arne» ble iverksatt før det var et skikkelig tilbud for de det gjelder. Hadde det ikke vært bedre å vente til et tilbud var på plass?

- Nei, absolutt ikke. Samfunnet har en overordnet interesse av å verne befolkningen mot mennesker som begår ulovlige gjerninger. Det å la folk gå fri i påvente av et tilbud ville vært i strid med folks rettsfølelse. Det ville vært totalt uakseptabelt, svarer Amundsen.

Han mener derimot lovendringen er et «fornuftig og nødvendig» tiltak:

- Vi hadde en situasjon der vi personer ikke kunne dømmes fordi de ikke var strafferetslig tiltregnelig, men heller ikke var innenfor gruppa som kunne bli dømt til tvungen psykisk helsevern. Nå kan vi faktisk gjøre noe med den gruppa som falt mellom to stoler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling