Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Justisministeren vil ha samarbeid mot nynazister

Justisminister Aud-Inger Aure (KrF) ønsker nordisk samarbeid for å møte trusler om kriminelle handlinger fra ytterliggående politiske grupperinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Stortingets spørretime i dag tok SV-leder Kristin Halvorsen opp den ulike håndteringen henholdsvis norsk og svensk politi for kort tid siden hadde av konserter nynazister gjennomførte i henholdsvis Nittedal og Stockholm.

- Nynazister gjennomførte en «vellykket» konsert i Nittedal, mens de ble hindret av politiet i Stockholm. Nå varsler nynazister at Norge kan bli det landet i Norden de vil foretrekke å arrangere samlinger i, sa Halvorsen, og ville vite hva justisministeren eventuelt vil gjøre for å motvirke dette.

Justisministeren har fått en orientering fra politimesteren etter hendelsene i Nittedal nyttårsaften.

- Selv om mange forståelig nok har reagert på at arrangementet ble avholdt, forelå det, etter den informasjon jeg har fått, ikke lovhjemmel til å stanse det. Dette har sammenheng med at det, i motsetning til situasjonen i Sverige, var en privat og ikke en offentlig konsert, sa Aure.

Aure sa hun er opptatt at det på dette området, som på enkelte andre rettsområder, er en mest mulig lik lovgivning i de nordiske land. Det er også viktig at praktiseringen av lovgivningen er lik, understreket hun.

Justisministeren har nå satt i gang et abreid med å innhente et bredest mulig bakgrunnsmateriale om både lovgivnings- og håndhevingssituasjonen i Sverige.

- Jeg vil dernest vurdere å ta spørsmålet om mulige felles tiltak for å møte trusler om kriminelle handlinger fra ytterliggående politiske grupperinger med mine nordiske kolleger, sa justisminister Aud-Inger Aure.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!