Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Justisministeren vil leie soningsplasser i Sverige

- Vi kan ikke leve med den situasjonen vi har her i landet nå.

VIL LEIE CELLER: Justisminister Anders Anundsen mener soningskøene i Norge er for lange og vil leie soningsplasser i Sverige.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL LEIE CELLER: Justisminister Anders Anundsen mener soningskøene i Norge er for lange og vil leie soningsplasser i Sverige. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil leie fengselsplasser i Sverige for å gjøre den norske soningskøen kortere.

Norske innsatte i svenske fengsler kan bli en realitet allerede i 2014, melder NRK.

Anundsen sendte mandag et brev til sin svenske kollega Beatrice Ask for å få en dialog om saken.

- På kort sikt ser vi på muligheten for leie av fengselskapasitet i Sverige som et midlertidig tiltak mens fengselskapasiteten i Norge bygges opp, sier justis- og beredskapsministeren.

Det er uvisst hvordan svenske myndigheter vil stille seg til Anundsens henvendelse.

- Jeg regner med at vi mottar brevet tirsdag, så foreløpig kan vi ikke kommentere det, sa den svenske justisministerens kommunikasjonsrådgiver Per Claréus til NTB mandag kveld.

For mange plasser Anders Anundsen sier at antall plasser i Sverige, og hvem det er som skal sone i Sverige, er spørsmål som han håper på å få avklart i samtaler med svenskene.

Mens Norge har for få soningsplasser, har Sverige for mange og er i en situasjon hvor det kan bli aktuelt å legge ned fengsler og stenge avdelinger.

- Vi kan ikke leve med den situasjonen vi har her i landet nå. Vi har lange soningskøer, og det er derfor vi har tett kontakt med svenskene for å se om det er mulig å leie fengselsplasser der, sier Anundsen.

Leide av Nederland En norsk-svensk avtale om leie av fengselsplasser vil ikke være unik i europeisk sammenheng. Belgia inngikk i 2009 en avtale med Nederland om leie av nederlandsk fengselskapasitet.

- Ved eventuelle forhandlinger med Sverige vil det være naturlig å se hen til den belgisk-nederlandske modellen og til erfaringer fra denne løsningen, sier Anundsen.

I henhold til den belgisk-nederlandske avtalen ble fengslene ledet av en belgisk direktør, men hadde fengselsbetjenter fra Nederland.

Leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund, Geir Bjørkli, mener det er en fallitterklæring å sende norske fanger til Sverige, men sier at forbundet likevel ikke vil motsette seg dette for å avhjelpe en krise. (©NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media