Justismord-offer trues med fengsel

En mentalt syk kvinne fra Drammen har fått beskjed fra påtalemyndigheten om at hun vil bli arrestert hvis hun ikke møter i Borgarting lagmannsrett 28. august for å bli frifunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen ble i 1991 dømt til fire års fengsel for incest, men etter ti års kamp innrømmer nå påtalemyndigheten at hun ble utsatt for et justismord. Møtet i retten er bare en ren formalitet.

Kvinnens forsvarer, advokat Ellen Moen, reagerer kraftig på det hun kaller påtalemyndighetens inhumane framgangsmåte overfor et mentalt sykt menneske.

Slag i trynet

- Dette er noe av det groveste jeg har opplevd som forsvarer. Min klient har, som en direkte følge av justismordprosessen mot henne, blitt schizofren. Rettssaken i slutten av august skulle bli en oppreisning for henne etter ti års kamp for gjenopptakelse.

- Men det som skjer, er at hun på nytt får en midt i trynet av påtalemyndigheten, som meget godt kjenner hennes psykiske tilstand. Kvinnen har som følge av sykdommen problemer med å følge med i prosessen mot henne, sier Moen.

- Nå har klienten, på bakgrunn av brevet med trusler om arrestasjon, fått et alvorlig tilbakefall. På grunn av hennes angst er jeg på det nåværende tidspunkt i tvil om hun klarer å møte i retten.

Ubetinget

- Stevningen kunne vært sendt til meg. Det som har skjedd, er etter min mening grov uforstand i tjenesten, sier advokat Moen.

Kvinnen ble sammen med sin nå fraskilte ektemann dømt til fire års ubetinget fengsel for de groveste sexovergrep mot sine to mindreårige barn i 1991. Barnas to tanter og ei bestemor var også tiltalt i saken, men de ble frifunnet.

Etter ti års kamp har Høyesterett bestemt at saken skal gjenopptas. I mai signaliserte statsadvokaten at han vil påstå ekteparet frifunnet i lagmannsretten 28. august. Mannen har sonet straffen, mens Moens klient etter hvert ble erklært soningsudyktig.