Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Justistopp hyllet skatteparadiser

Statssekretær Gjermund Hagesæter (Frp) i justisdepartementet sier han hadde en annen rolle da hyllesten ble formulert.

TOPP: Gjermund Hagesæter var Frp´s finanspolitiske talsmann på Stortinget fram til han i juni 2015 ble statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet. Her er han på valgvake sammen med partilder og finansminister Siv Jensen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TOPP: Gjermund Hagesæter var Frp´s finanspolitiske talsmann på Stortinget fram til han i juni 2015 ble statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet. Her er han på valgvake sammen med partilder og finansminister Siv Jensen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som justisministerens stedfortreder er statssekretær Gjermund Hagesæter (Frp) politisk ansvarlig for hele politietaten, inkludert Økokrim. Han har også et ansvar for bevilgninger til påtalemyndighetene og domstolene. Disse etatene er spydspissene i samfunnets  bekjempelse av tung økonomisk kriminalitet.
I slik kriminalitet er skatteparadiser et mye brukt middel for å gjemme bort penger, undra skatt og skjule eierskap. I sin siste trusselvurdering skriver Økokrim om hvordan organisert kriminalitet bruker skatteparadiser for å hvitvaske utbytte fra kriminalitet.

Men i 2008 skrev Hagesæter et innlegg i Aftenposten der han forfektet et helt annet syn. Tittelen på innlegget var: Lenge leve skatteparadisene.

«Skatteparadiser skaper en sunn skattekonkurranse som bidrar til å holde skattene lavere også i andre land. Skatter hemmer den produktive adferd og innebærer som kjent effektivitetstap i økonomien. Vi burde derfor heller hylle skatteparadisene», skrev den nåværende justistoppen.

På dette tidspunktet var han Frp´s finanspolitiske talsmann.

- Jeg kan ikke gå inn i den problemstillingen nå. Dette var en uttalelse jeg ga mens jeg hadde en annen rolle, under andre omstendigheter og under en annen regjering. Jeg var opposisjonspolitiker på Stortinget da, sier Hagesæter til Dagbladet.

Han viser til at det vil være umulig for ham som statssekretær i justis- og beredskaps-departementet å kommentere dette ytterligere.

Hvitvasking og terror Saken skapte stor debatt i 2008 og i et nytt debattinnlegg presiserte Hagesæter at han først og fremst ønsker seg skattekonkuranse for å presse skattenivået ned.

«Jeg tar selvsagt avstand fra økonomisk kriminalitet og hvitvasking og terrorfinansiering. Bekjempe slik kriminalitet bør vi gjøre over alt, ikke bare i lavskatteland», skrev han.

Videre viste han til en undersøkelse fra Center for Freedom and Prosperity Foundation:

«Skatteparadisene fungerer som en skatteeffektiv plattform for investeringer over landegrensene, de fører til økte investeringsmuligheter og de motiverer til en vekstfremmende skattepolitikk i land med høye skatter. Alt dette fører til økonomisk vekst, arbeidsplasser og velstand som vi alle burde være glade for», skrev han.

Annen overskrift Hagesæter ber Dagbladet snakke med Hans Andreas Limi, som nå har overtatt hans rolle i Stortinget som Frp´s finanspolitiske talsmann.

- Jeg ville ikke signert på den artikkelen med den overskriften, men jeg støtter veldig mye av innholdet i det Hagesæter skriver, sier Limi.

Han mener det er helt legitimt at stater konkurrerer på skattenivå og viser til at det er bred enighet på Stortinget om at Norge nå må senke selskapsskatten siden landene rundt oss nå har lavere satser enn oss.

- Kanskje ville jeg sagt «lenge leve skattekonkurransen», for skatt er et virkemiddel som de fleste land bruker.  Men forutsetningen for at dette aksepteres er jo åpenhet og full tilgang til informasjon som norske skattemyndigheter trenger.

Det som kjennetegner skatteparadiser er ikke bare lav eller ingen skatt, men også stor grad av hemmelighold om eierskap. Ofte er det heller ingen krav til regnskapsførsel eller rapportering.

Gråsone Avisa Suddetsche Zeitung har i samarbeid med over hundre medier over hele verden avslørt hvordan selskapet Mossack Fonseca i Panama har hjulpet klienter over hele verden med å opprette selskaper og stiftelser som er velegnet til å gjemme bort penger. Aftenposten har avslørt at DNBs kontor i Luxembourg har samarbeidet med Panama-selskapet.

- Rene skattekonstruksjoner, slik de som nå er avdekket at ble organisert fra Panama, er i beste fall helt i gråsonen. Det er i verste fall verre enn det, sier Limi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!