Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jusuf Hani vil møte Klunglands sønn

Kjetil Klungland (29) har allerede ytret ønske om å møte den siktede Nokas-raneren.

BLE FARLØS: Kjetil Klungland (29) mistet faren, Arne Sigve Klungland, under Nokas-ranet i april 2004. Nå vil han møte Jusuf Hani (28), den siste Nokas-siktede. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
BLE FARLØS: Kjetil Klungland (29) mistet faren, Arne Sigve Klungland, under Nokas-ranet i april 2004. Nå vil han møte Jusuf Hani (28), den siste Nokas-siktede. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Jusuf Hani (28), som i går meldte seg for politiet fem år etter Nokas-ranet, sier seg villig til å møte Kjetil Klungland (29), den drepte politimannen Arne Sigve Klunglands sønn.

Klungland, som tidligere har møtt flere av Nokas-ranerne, sa til Dagbladet tidligere i dag at han vil vurdere å be om et møte også med Hani.

- Vi har snakket om dette. Dersom Kjetil Klungland ønsker å møte Hani, er dette et ønske han nok kommer til å imøtekomme. Hani stiller seg positiv til et slikt møte, sier Hanis advokat Abdelilah Saeme til Dagbladet.   

- Hvorfor?

- Det er jo ikke så rart. Klunglands sønn har møtt flere av de øvrige gjerningsmennene. Jeg tror Hani kan tenke seg det, hvis Kjetil Klungland ønsker det, sier Saeme.
 
- Ikke lett å leve på flukt
Han bekrefter at Hani mesteparten av tida etter Nokas-ranet for fem og et halvt år siden har bodd i Makedonia, i nærheten av sin egen familie. Han skal selv ha oppgitt «lynsjestemningen» i Norge - blant annet synet av sine medsammensvorne i fotlenker - som en viktig årsak til at han ikke har meldt seg tidligere.

- Er samvittighet en av grunnene til at han meldte seg?

- Det er klart at samvittighet er en del av det. Men det er ikke lett å leve et liv på flukt.  Det er heller ikke lett å måtte leve med en siktelse, uten å få fortelle sin egen versjon av historien, sier Saeme, og levner ingen tvil om at Hani vil tilstå når han nå går i avhør.

MELDTE SEG: Etter fem år på rømmen meldte Jusuf Hani (28) seg i går for Stavanger-politiet. Foto: POLITIET
MELDTE SEG: Etter fem år på rømmen meldte Jusuf Hani (28) seg i går for Stavanger-politiet. Foto: POLITIET Vis mer

- Han kommer til å tilstå. Problemet er at han ennå ikke har mottatt noen formell siktelse.

På spørsmål om Jusuf Hani vil bidra til å belyse Nokas-saken med nye og vesentlige opplysninger - ikke minst om ransutbyttet - svarer forsvareren at det «gjenstår å se».

- Han vil forklare seg om det han har vært med på, sier han.
 
Strafferabatt
Politiet bekrefter i kveld at Jusuf Hani, før han meldte seg, har spurt om muligheten for å få strafferabatt. Politiinspektør Bjørn Andersen sier at strafferabatt kan bli aktuelt.

- Hva Hani forklarer seg om, blir avgjørende, sier Andersen.

- Nokas-saken er allerede svært grundig belyst. Er Hani nødt til å si hvor ransutbyttet har tatt veien, for å få rabatt?

- Ransutbyttet er et naturlig tema. Vi har arbeidet med det spørsmålet siden dag én. Hva skjedde med pengene? Og ikke minst: Er det mulig å få fatt i dem? Dette er selvsagt spørsmål vi ønsker svar på, sier Andersen.

Nordisk samarbeid
Jusuf Hanis ankomst til Norge like før midnatt i går kvel, var ifølge politiet et resultat av flere års tilnærming. Dette skjedde primært ved hjelp av et nordisk politisamarbeid. Av økonomiske grunner spleiser de nordiske politietatene på såkalte sambandsmenn plassert på ulike steder i verden.

DREPT PÅ JOBB: Arne Sigve Klungland ble drept under skuddvekslingen under Nokas-ranet, 53 år gammel. Sønnen Kjetil har fra før møtt flere av Nokas-ranerne og vil gjerne også møte Hani. Foto: PRIVAT/HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
DREPT PÅ JOBB: Arne Sigve Klungland ble drept under skuddvekslingen under Nokas-ranet, 53 år gammel. Sønnen Kjetil har fra før møtt flere av Nokas-ranerne og vil gjerne også møte Hani. Foto: PRIVAT/HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

En dansk sambandsmann, med kontor i Tirana i Albania, har vært sentral i tilnærmingen til Hani, som mesteparten av tida etter ranet skal ha oppholdt seg i Makedonia, i nærheten av sin families bosted. Sambandsmannen skal bl.a. ha hatt kontakt med Hanis familie, makedonske myndigheter og advokat Saeme.

At det ikke har eksistert noen utvekslingsavtale mellom Makedonia og Norge, har vanskeliggjort muligheten for en pågripelse i Hanis hjemland. 

- Vi har lenge visst at Hani bodde i Makedonia, og har skrittvis kommet i dialog, sier politiinspektør Andersen.
 
Svært sakskompleks
Den mangeårige etterforskningslederen Ernst Rossebø listet i kveld opp resultatene av Nokas-etterforskningen fem og et halvt år etter dødsranet i Stavanger. 13 personer med sentrale roller er dømt.

En rekke sidesaker er etterforsket, flere av dem pådømt, saker knyttet til grove tyverier, heleri, våpentyveri og falske anklager.

Like før midnatt i går kveld kom én av de siste brikkene på plass.

HANIS TALSMANN: Advokat Abdelilah Saeme representerer Hani. Tidligere i dag redegjorde han for bakgrunnen for at 28-åringen har latt seg pågripe, på en pressekonferanse i regi av politiet. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
HANIS TALSMANN: Advokat Abdelilah Saeme representerer Hani. Tidligere i dag redegjorde han for bakgrunnen for at 28-åringen har latt seg pågripe, på en pressekonferanse i regi av politiet. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling