Juul ba om støtte til Peres-senteret

Sommeren 1999 fikk Mona Juul 50.000 dollar av Peres-senteret. To år senere anbefalte hun at Norge skulle bevilge 80.000 dollar til senteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I juli 2001 anbefalte den norske Israel-ambassaden sterkt at senteret skulle få en bevilgning på 80.000 dollar. Ambassadens sjef var Mona Juul som fikk en pris og penger av senteret to år i forveien. Til dagens Aftenposten sier Juul at hun ikke så på seg selv som inhabil i saken.

Ambassaden mente en bevilgning ville være på sin plass ettersom «Peres-senteret for tiden er inne i en svært vanskelig periode», heter det i et dokument sendt til Utenriksdepartementet (UD).

11. oktober i fjor imøtekom UD ønsket og 80.000 dollar ble bevilget.

Senere samme måned sender senteret et takkebrev. Brevet ble sendt til Norges ambassadør i landet, Mona Juul.

Det er intet lovstridig i brevvekslingen mellom de tre partene, men det som vekker oppsikt er at den ene parten, Mona Juul, tidligere har mottat en pengepris fra Peres-senteret.

- Norges Israel-ambassade kan etter min mening ikke unngå å forholde seg til en søknad om støtte fra en respektert israelsk organisasjon fordi ambassadøren hadde mottatt en fredspris, sier Juul til Aftenposten.

Senteret framholder at prispengene har kommet fra spesielle donorer med tanke på prisen, og ikke ordinære pengegaver.

I HARDT VÆR: Søkelyset er nå rettet mot Terje Rød-Larsen og kona Mona Juul etter at de til sammen mottok 100.000 dollar og en fredspris av Peres-senteret i 1999.