Juul-bråket skader Norge i Midtøsten

JERUSALEM/OSLO (Dagbladet): - Jeg liker ikke å bli angrepet fra Oslo, sier Israels utenriksminister Shimon Peres til Dagbladet, og roser Mona Juuls diplomatiske arbeid. Skittentøyvasken om og omkring Juul skader Norges anseelse i Midtøsten og truer en videre norsk rolle i konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På dette viset oppsummerer flere kilder med inngående kjennskap til det norske Midtøsten-diplomatiet Juul-affæren, som har skapt et vanskelig dilemma for utenriksminister Petersen.

Både Israels utenriksminister, Shimon Peres, og palestinernes president, Yassir Arafat, mottar jevnlige rapporter om de norske bruduljene i kjølvannet av Mona Juuls brudd på tjenestemannsloven. Og de mottar meldingene med stadig større irritasjon, forteller flere kilder i det diplomatiske miljøet til Dagbladet.

- Det er ikke min oppgave å vurdere etterforskningen i Norge, men jeg vil si at Mona Juul er en fremragende ambassadør. Den kvinnen har viet sitt liv for fred, og har arbeidet for dette dag ut og dag inn i ti år, sier Shimon Peres.

På spørsmål om hva han mener om granskingen av de norske bevilgningene til Peres-senteret, reagerer Shimon Peres i diplomatisk sammenheng svært kraftig:

- Høyresida her kaller oss kriminelle. Jeg spør ikke noen om å forsvare oss, men jeg liker ikke å bli angrepet fra Oslo, sier Peres med klar adresse til anklagene om et korrupt nettverk mellom senteret og norske diplomater med Mona Juul i spissen.

Mister innflytelse

Juul har som embetskvinne og statssekretær vært med på å behandle søknadene om pengestøtte til Peres-senteret.

Behandlingen av Mona Juul-saken og rekka av utspill om norsk pengebruk i Midtøsten, samt det som er kalt et «Ap-nettverk» i utenrikstjenesten, har skadet Norges anseelse i Midtøsten. Det slår flere uavhengige kilder i det norske diplomatiet fast. Oslo er mindre interessant som arena for mulige fredsframstøt enn det var tidligere, får Dagbladet opplyst. Dersom Mona Juul skulle bli «bedt om å søke en annen stilling», som det heter, så vil det fjerne en nøkkelspiller i det norske diplomatiet overfor Israel og palestinerne.

- Ikke glem at Juul har svært gode kontakter også i det regjerende Likud-partiet. Under statsminister Benjamin Netanyahu spilte hun en viktig rolle i de delvis hemmelige kontaktene mellom Netanyahus regjering og den palestinske ledelsen. Også høyresida i Israel så nytten av Norge som tilrettelegger, sier en kilde, og avkrefter dermed at Juuls nettverk er begrenset til Arbeiderpartiet i Israel. Netanyahu regjerte Israel fra 1996 til 1999.

Dilemma

Utenriksminister Jan Petersen står overfor et vanskelig dilemma. Han presses åpent av partifeller som Inge Lønning, som har brukt Juul-affæren til en politisk oppvask med Arbeiderpartiet. Samtidig har Petersen, etter at han overtok som utenriksminister, skiftet mening om fredsdiplomatiet, som han nå er en begeistret tilhenger av. Dette bekrefter gode kilder som står utenriksministeren nært.

Når Petersen har møtt utenriksminister Colin Powell fra USA og EUs utenriksministere, så er det Norges fredsdiplomati de er mest opptatt av, fra Guatemala til Midtøsten og videre til Sri Lanka.

MØTE: Israels utenriksminister, Shimon Peres, møtte i går Finn Erik Thoresen, andrenestleder i LO (t.v.) og Amir Perets, president i Histra Drut (t.h.).