Juul gir pengene tilbake

Lettelsen var stor i Utenriksdepartementet da det i går tikket inn en faks med denne meldingen: Mona Juul returnerer de omstridte prispengene fra Peres-senteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men ektemannen Terje Rød-Larsen velger annerledes.

- Jeg er stolt over prisen, og vil bruke den til å fremme fred i Midtøsten, uttalte han i går.

Fulgte ikke rådet

Før Rød-Larsens avgjørelse ble kjent, sa Karsten Klepsvik, pressetalsmann i Utenriksdepartementet, følgende:

- Vi anser det som naturlig at Rød-Larsen gjør det samme. Han er gjort kjent med vårt syn.

Seinere på dagen ble det klart at FN-utsendingen beholder pengene.

- Jeg er stolt av prisen og vil bruke den til å fremme fred i Midtøsten, uttalte han ifølge nrk.no.

- Ingen kommentar, sa Klepsvik etter Rød-Larsens beslutning.

FNs spesialutsending til Midtøsten har i intervju med Dagbladet tidligere sagt at en del av prispengene er blitt brukt til å dekke utgifter i den mellomperioden han verken jobbet i UD eller FN.

- Ferdig med saken

UD og Mona Juul har vært i langvarig dialog om hva som skulle skje med prispengene. Allerede i april tilbød Juul UD å levere både fredsprisen og pengene tilbake til Peres-senteret. Men først i går kom det konkrete rådet fra UD.

Mona Juuls advokat Kristin Robberstad forteller at Juul hele tida har hatt som siktemål å donere pengene til freds- og forsoningsformål i Midtøsten.

- Peres-senteret driver denne typen arbeid, og det var dermed lettere for henne å følge rådet fra UDs side, uttaler Robberstad.

- Vi finner dette tilfredsstillende, og anser nå saken som ferdig, sier Klepsvik, som ikke vil kommentere hvorvidt UDs konkrete råd om å returnere pengene burde vært gitt på et tidligere tidspunkt.

Juul-saken

I 1999 mottok Mona Juul og ektemannen Terje Rød-Larsen en fredspris fra Peres-senteret i Israel. Noen måneder seinere ble de også tildelt 50000 dollar hver. Ekteparet unnlot å melde fra til Utenriksdepartementet om fredsprispengene.

  • 22. mai i år ga UD Mona Juul en irettesettelse på grunn av at hun brøt tjenestemannsloven ved ikke å rapportere skriftlig til UD om prispengene.
  • I går bestemte Mona Juul seg for å levere prispengene tilbake til Peres-senteret. Terje Rød-Larsen vil beholde sin del av pengene for å bruke dem på fredsarbeid i Midtøsten.

Advokat Robberstad sier også at Juul innser at hun burde ha gitt en formell redegjørelse for prispengene.

- Hun står fast ved at det var riktig å ta imot både prisen og pengene, men vet at det var galt å ikke formelt informere UD om prispengene.

BESTEMTE SEG: Mona Juul og UD skal ha vært i langvarig dialog om hva som skulle skje med prispengene. I går kom beskjeden om at hun gir pengene tilbake.