Juul gir tilbake pengene

Mona Juul bøyer av for presset, og sender prispengene tilbake til Peres-senteret. Terje Rød-Larsen akter imidlertid å beholde pengene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ambassadør Juul har i dag informert departementet om at hun returnerer pengene. Vi har hele tiden hatt en dialog om hva som skal skje med prispengene, og Juul har sagt hun ikke vil bli sittende med dem. Nå blir de sendt tilbake, og departementet finner løsningen tilfredsstillende, sier UD-talsmann Karsten Klepsvik.

Når det gjelder Terje Rød-Larsens andel, sier Klepsvik at utenriksdepartementet anser det naturlig at han gjør det samme selv om han ikke er ansatt i UD men i FN.

Rød-Larsen sa imidlertid at han akter å beholde pengene.

- Jeg er stolt over prisen jeg fikk fra Peres-senteret, og andre priser jeg har fått under mitt ti år lange arbeid for fred i Midtøsten, sier Rød-Larsen før han avslutter med å slå fast at han akter å bruke pengene til å fremme fred og forsoning i Midtøsten.

Brøt lov

Det er slått fast at Juul har forbrutt seg mot tjenestemannsloven og lojalitetsplikten fordi hun skulle rapportert om prispengene til arbeidsgiveren. Ambassadøren er straffet med en skriftlig irettesettelse.

Rød-Larsen har argumentert med at utdeling av prisen ble dekket i mediene, og at paret aldri har forsøkt å skjule prisen. Begge har beklaget saken sterkt, og Juul har åpent sagt at hun fryktet hun ville miste stillingen som ambassadør.

Prisen er på 100.000 dollar og er likt fordelt mellom de to. Juuls halvdel som nå er bekreftet kommer i retur, beløper seg dermed til noe over 400.000 norske kroner etter dagens kurs.

Ville sverte

Det var en høyreorientert israelsk avis som i april brakte prispengene på banen, om lag tre år etter at paret mottok prisen men bare kort etter at Rød-Larsen hadde uttalt seg svært kritisk om de israelske styrkenes fremferd i byen Jenin på Vestbredden.

Avisen sådde blant annet tvil om Terje Rød-Larsens rolle som FNs spesialutsending for Midtøsten og bindingene til Peres-senteret som delte ut prisen. I følge avisen Makor Rishon skal ikke prisen ha vært delt ut hverken før eller siden, og prisen måtte følgelig ses på som en gave.

Korrupsjon

Carl I. Hagen (Frp) har vært en av de mest kritiske røstene i Norge, og sier til VG fredag at han vurderer å anmelde Mona Juul for korrupsjon.

Israels utenriksminister og nobelprisvinner Shimon Peres åpnet i 1997 fredssenteret som bærer hans navn. Senteret skal fremme økonomiske forbindelser mellom arabere og israelere.

Senteret skal ha fått i alt 1,3 millioner dollar i støtte fra Norge fra starten og fram til i dag, har Kjerstin Andersen i UD tidligere opplyst til Aftenposten.

(NTB)