Juul på hjemvei

Mona Juul har i dag sittet i møte med utenriksdepartementet for å redde sin ambassadørstilling i Israel. Møtet er omgitt av stort hemmelighetsskremmeri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For annen dag på rad satt Mona Juul i møte med sjefene sine for å forklare seg. I dag hadde Juul sin aller siste sjanse til å redde ambassadørstillingen sin.

NRK traff Juul på Gardermoen i ettermiddag. Ambassadøren var på vei til Israel via Frankfurt, men ville ikke snakke om sine framtidsutsikter.

NRK spurte Juul om hun følte UD-ledelsen hadde trodd på hennes fremstilling av fredsprissaken, men hun valgte å omgå spørsmålet. Ambassadøren ville heller ikke si om hun har samtalt med utenriksminister Jan Petersen.

Ifølge Verdens Gang er det Juul som selv har insistert på tausheten, ikke UD.

I går satt ambassadør Mona Juul i møte med toppledelsen i Utenriksdepartementet, utenriksråd Bjarne Lindstrøm og ekspedisjonssjef Leidulv Namtvedt. Departementets ledelse har ønsket å vite mer om pengeprisen som Juul og Rød-Larsen fikk fra Peres-senteret i 1999 og hvorfor prisen ikke ble innrapportert til UD, som den gangen var arbeidsgiver for både Juul og ektemannen.

Kom ubemerket inn

UD ville også ha klarhet i de personlige forbindelsene mellom Juul og ansatte ved Peres-senteret, og om Juul på noen møte har påvirket pengestøtten som senteret har fått fra UD.

I går var Juul i møte med ledelsen uten at departementet ville bekrefte at møtet fant sted i det hele tatt. Først litt utpå dagen bekreftet UD at Juul var i møte med sine sjefer. Mona Juul kom ubemerket til departementet og klarte å unngå pressekorpset på vei ut.

I dag gjentok historien seg:

Ingen i det ventende pressekorpset på utsiden av UD-bygget oppdaget at hovedpersonen ankom.

- Administrasjonen deltar i møtet. Møtet begynte på formiddagen, sa pressetalsmann Karsten Klepsvik til Dagbladet.no.

- Er Mona Juul til stede?

- Hun er hovedpersonen, så det er min forståelse at hun er til stede.

Men i ettermiddag klokka halv fem ville ingen si om møtet i det hele tatt var avsluttet.

- Jeg har ingenting å si om møtet. Det har vært et møte, men jeg vet ikke om det er over, sier Klepsvik på mobiltelefon.

- Vet du ikke?

- Nei, jeg vet ikke. - Men kan du finne ut om møtet er over?

- Nei, nei nei, du har ikke noen rett til å få vite om et internt møte i UD. Men arbeidsdagen er jo over, så du kan jo anta at møtet er over, sier en tydelig irritert pressetalsmann.

- Hun har rett til konfidensialitet. Vi er i en prosess som skal ende i straff eller ikke straff, derfor er konfidensialitet påkrevet.

Ingen i pressekorpset oppdaget at Juul forlot bygningen.

Dette var Mona Juuls siste sjanse til å overbevise ledelsen sin om at hun er egnet som ambassadør i Israel. Det er ikke nye møter i morgen. Men ifølge Aftenposten er det allerede nå sannsynlig at Juul blir bedt om å søke seg til en annen stilling enn den svært viktige stillingen i Midtøsten. Departementets avgjørelse kan komme allerede i løpet av uka. Klepsvik antyder at saksbehandlingen kan ta noen dager, men vil ikke si noe sikkert.

Brev fra Stortinget til UD

Og mens Juul sitter i møter i departementet, møtes Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget klokka 12 for å snakke om samme sak. Ifølge Aftenposten vil Kontroll- og konstitusjonskomiteen sende et brev til Utenriksdepartementet og be om utfyllende informasjon om flere forhold rundt Peres-senteret og Israels-ambassadør Juul. Carl I. Hagen har formulert et utkast til spørsmål han ønsker å ta opp:

- Mona Juul ble ansatt i den svært viktige ambassadør-stillingen i februar i fjor, uten at stillingen ble utlyst internt. Hvorfor?

- Hvor mye penger har UD bevilget til Peres-senteret? Hvilke betingelser er stilt? Har UD i etterkant kontrollert at betingelsene er oppfylt?

- Hvilke bevilgninger har Norge gjort til FN-kontoret, ledet av Mona Juuls ektemann, Terje Rød-Larsen?

- Har ekteparet oppgitt pengene til skattemyndighetene? Pengene er ikke synlige i ekteparets likninger for 1999, der Rød-Larsen blant annet er oppført med mindre enn 7000 kroner i inntekt.

Mona Juul har ikke snakket med den politiske ledelsen i departementet de siste par dagene.

<B>BEKREFTER MØTET: Pressetalsmann Karsten Klepsvik.
<B>EKTEPARET OG PRISEN: Terje Rød-Larsen er ikke lener ansatt i UD, og prispengene påvirker ikke direkte hans stilling i FN. Verre er det for ektefellen Mona Juul, som nå skal være bedt om å søke seg en ny jobb.