UNNGIKK ALARMEN: Denne gullsmedbutikken i Storgata i Oslo er godt beskyttet av alarmer, men tyvene som slo til i helga klarte å komme seg inn i selve kjellerhvelvet via en inngang et helt annet sted i bygget. Foto: HENNING LILLEGÅRD
UNNGIKK ALARMEN: Denne gullsmedbutikken i Storgata i Oslo er godt beskyttet av alarmer, men tyvene som slo til i helga klarte å komme seg inn i selve kjellerhvelvet via en inngang et helt annet sted i bygget. Foto: HENNING LILLEGÅRDVis mer

Juvelbande borret seg gjennom 50 centimeter betong

Politiet sjekker dømte ransmenn etter tidenes gullkupp i Oslo. Tok diamanter og smykker for 40 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Oslopolitiet tror organiserte kriminelle sto bak det som trolig er tidenes norske gullkupp, i kjellerhvelvet til butikken Gullborgen i Storgata i helga. Etterforskere og spanere oppsøker nå blant annet en rekke kjente personer i det tidligere ransmiljøet som flere av Nokas-ranerne var en del av.

Også mulige utenlandske moduskandidater blir undersøkt,  men politiet mener norske kriminelle må ha vært involvert.

- Det skulle være nærmest umulig å ta seg inn i dette hvelvet. Her har noen hatt veldig detaljert kunnskap om de store hindringene som lå i veien og hvordan sikkerhetssystemene kunne omgås, sier John Roger Lund, som er leder for etterforskningsenheten ved seksjon for organisert kriminalitet i oslopolitiet.

Tidkrevende brekkEn gang mellom lørdag klokka 16 og søndag klokka 15 tok tyvene tok seg inn i bakgården gjennom ei dør fra gata, før de forserte en ny dør som ga adgang til kjelleren i gården. Her brøt de opp minst to ståldører.

En av dørene var en anonym passasje fra en vaskjekjeller, som ledet dem inn i rommet der gullsmedhvelvet ligger. Så startet arbeidet med å knuse seg vei inn en 50 centimeter tykk sidevegg i betong, trolig med en kraftig slagdrill supplert med mindre verktøy.

I tillegg til å plukke med seg gullsmykker for 20 millioner kroner og diamanter for like mye gjennom hullet, tok tyvene seg tid til å stjele opptaksutstyret som var koblet til overvåkningskameraene i og utenfor hvelvet. Dermed har politiet ingen bilder av gjerningspersonene, som heller ikke etterlot seg noe av utstyret.

Enorme verdier- Da vi kom ned i velvet knakk vi bare sammen. Det så helt uvirkelig ut — som om noen fra B-gjengen sto bak, sier Anniken Borgen til NTB.

Sammen med moren, Elisabeth og søstrene Christina og Pia, eier hun butikken i Storgata.

Alarmen i gullsmedbutikken var ikke koblet til selve hvelvet, da det ble ansett som godt sikret og overvåket. Først klokka 15.10 på søndag, nesten et døgn etter at gullsmeden stengte lørdag, ble kuppet oppdaget av en bekjent av butikkeierne.

Hvelvet utgjorde hovedlageret til Gullborgen-kjeden, og er et av de mest lukrative tyverimålene av sitt slag i hele Norge.

- Nesten ingen andre gullsmeder har så mye verdier tilgjengelig, sier John Roger Lund i politiet.

- Alt gullet som ble borte er stemplet med vårt ansvarsstempel, men dersom det smeltes om, blir det selvfølgelig borte. Gullprisene er også ganske gode for tiden, sier butikkeieren til NTB.

Mange etterforskerePolitiet er nå svært interessert i tips fra beboere i Storgata og andre som kan ha sett eller hørt noe til det oppsiktsvekkende brekket.

- Saken har svært høy prioritet ved seksjon for organisert kriminalitet, som vil få de ressursene vi ber om. Vi har satt ned en stor etterforskningsgruppe som jobber på spreng. I tillegg får vi hjelp av Kripos til å samarbeide med utenlandske kolleger, sier Lund til Dagbladet.

Butikkfolkene i Borgen-familien ble hele mandag avhørt om alt fra vekterselskap til ansattes kunnskap om hvelvet, men politiet understreker at ingenting tyder på at tyvene har fått innsidehjelp i direkte forstand.

- Dette er en solid familiebedrift, og de er dypt fortvilet over det som har skjedd, sier Lund.