Jyllands-Posten trykker ikke nye tegninger

Misforståelse om Holocaust-tegninger i Jyllands-Posten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den danske avisa Politiken medlte i dag at Jyllands-Posten ville samarbeide med en iransk avis og offentliggjøre karikaturtegninger av Holocaust, det vil si nazistenes utryddelse av jøder under 2. verdenskrig. Utryddelsen skjedde som kjent ved bruk av gasskammere, og antall omkomne er beregnet til rundt seks millioner.

Dette er feil, melder Jyllands-Posten nå i ettermiddag.

- Jyllandsposten akter under ingen omstendigheter å bringe iranske Holocaust-tegninger, sier redaktør Carsten Just. Denne opplysningen bygger på en overfortolkning av hva kulturredaktør Flemming Rose sa på CNN. Rose innrømte at avisa ville overveie å vise tegningene, men først etter å ha sett dem og hatt mulighet til å ta stilling til deres standard, skriver Jyllands-Posten.


Vil tegne Holocaust

En av de største iranske avisene utlyste denne uka en tegnekonkurranse hvor temaet er Holocaust. Målet er å finne de 12 beste satiriske tegningene fra Holocaust, og konkurransen starter opp mandag.

Den iranske avisa Hamshahri har oppfordret leserne til å sende inn tegninger av Holocaust for å teste ut Vestens grenser for ytringsfriheten. Oppfordringen er en direkte reaksjon på de omstridte Muhammed-tegningene. «Vil Vesten utvide ytringsfriheten til også å omfatte forbrytelser mot USA og Israel - eller et fenomen som holocaust? Eller er det kun snakk om frihet til å fornærme religiøse helligdommer, skriver avisa.

Fornekter holocaust

Irans president Mahmoud Ahmedinejad har flere ganger kalt holocaust for en myte, i tillegg anerkjenner han ikke staten Israel. Avisa Hamshahri eies av Teheran kommune, der presidenten tidligere var borgemester.

I følge Politiken kaller den amerikanske regjeringen konkurransen for «opprørende», mens den tyske regjeringen fordømmer konkurransen og sier at den framprovoserer en konflikt. «Det bør bekymre oss når ledelsen i et land bruker kulturkrig som et maktinstrument», sier en embetsmann i det tyske utenriksministerium.

EN MISFORSTÅELSE:</B> Jyllands-Posten vil ikke trykke karikaturer av holocast, slik Politiken meldte om i ettermiddag.