Jyllands-Posten var bombemålet

Det er snart fem år siden avisa trykket Muhammed-karikaturene.

LORS DOUKAIEV: Lors Doukaiev er fra Tsjetsjenia. 10. september sprengte han en bombe på et hotell nær Israels Plads i København. Politiet mener det var en brevombe som skulle til avisa Jyllands-Posten. Foto: Politiet i Danmark/EPA
LORS DOUKAIEV: Lors Doukaiev er fra Tsjetsjenia. 10. september sprengte han en bombe på et hotell nær Israels Plads i København. Politiet mener det var en brevombe som skulle til avisa Jyllands-Posten. Foto: Politiet i Danmark/EPAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Bombemannen i København hadde avisa Jyllands-Posten som mål, dette bekrefter politiet i Danmark på en pressekonferanse i ettermiddag.

Terrorsprengstoff - Det er sannsynlig at Jyllands-Posten i Viby var målet for bombemannen. Vi vet nå at det er snakk om en brevbombe. Bomba var ferdig laget av TATP og fôret med små metallkuler, sier politiinspektør Svend Foldager.

TATP, eller «Satans mor», er et svært ustabilt sprengstoff som tidligere er brukt i terrorangrep, blant annet i angrepet mot t-banen i London i 2005.

OVERVÅKINGSBILDER: Politiet har frigitt nye bilder i dag. Foto: politi.dk
OVERVÅKINGSBILDER: Politiet har frigitt nye bilder i dag. Foto: politi.dk Vis mer

Metallkulene han hadde dyttet inn i brevbomba skal han selv ha kjøpt i København. Sprengkraften i den hjemmelagde bomba skal være som en håndgranat.

Fem år siden karikaturene Politiinspektør Foildager ønsker ikke å opplyse om hvordan politiet nå vet at bombemannen Lors Doukaiev ønsket å angripe Jyllands-Posten. Politiet har tidligere avkreftet at avisa skulle være et mål.

Jyllands-Posten var avisa som trykket de omstridte Muhammed-karikaturene 30. september 2005. Om knappe to uker er det altså fem år siden avisa valgte å trykke tegningene fordi det var umulig å finne en illustratør til en dansk barnebok om Muhammeds liv.

PRESSETREFF: Etterforsker Svend Foldager informerte i dag pressen om siste utvikling i bombesaken. Foto: AP
PRESSETREFF: Etterforsker Svend Foldager informerte i dag pressen om siste utvikling i bombesaken. Foto: AP Vis mer

Mannen bak barneboka, Kåre Bluitgen, fikk avslag fra tre illustratører som ikke turte å tegne Muhammed fordi de var redde for represalier. Dette mente Jyllands-Posten var et eksempel på selvsensur og en begrensning i ytringsfriheten. Som svar på selvsensuren, valgte de å trykke karikaturer av Muhammed.

STÅLKULE: Her er en av stålkulene som var i brevbomba. Foto: politi.dk
STÅLKULE: Her er en av stålkulene som var i brevbomba. Foto: politi.dk Vis mer
foto: politi.dk
foto: politi.dk Vis mer