Jyplinger fra landet

Hvorfor kommer så mange kommentatorer fra småsteder?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette spørsmålet fikk jeg av en avisoman Oslo-mann jeg møtte i et selskap for et par år siden. Han hadde merket seg at så mange av avisenes kommentatorer kom fra småsteder og bygder rundt om i Norge. Det ergret ham nesten, fikk jeg inntrykk av, at mine kolleger som Gudleiv Forr, Arne Finborud, Per Vassbotn, (alle Dagbladet) Erling Lægreid (NRK) og Per Egil Hegge (Aftenposten) og mange andre «fra landet» så suverent hadde tuktet makthavere og myndigheter med sin penn gjennom åra. Og så var de ikke fra Oslo engang!

Nå foreligger en mulig forklaring. De nevnte har alle gått på landsgymnas, og det var gode skoler, skal vi tro bidragsyterne til boka om landsgymnasets historie som nå foreligger. De tolv skolene som i perioden 1916 til 1964 hadde status som landsgymnas, fikk etter hvert preg av å være eliteskoler, med høye inntakskrav og åpenbart et godt læringsmiljø. Det kan også min egen far bekrefte. Han ble etter et par ikke altfor iherdige år på et gymnas i Stavanger sendt til Firda, av sin far som var skolestyrer. Der skulle han få skikk på seg selv og sin skolegang. Det lyktes visst også i noen grad. Men opptakskravene kan ikke ha vært all verden i 1939.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer