Ka farsken er en nordlending?

TROMSØ: Fylkesordfører Jon Tørset i Nordland vil gi fylkets egne innbyggere patent på å kalle seg «nordlending». Han ber Troms og Finnmark ligge unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utspillet har skapt sterk strid. Ikke uventet har Halvdan Sivertsen fra Bodø sans for utspillet - mens Arthur Arntzen fra Tromsø kaller fylkesordføreren rabiat.

- Folk fra Nordland er nordlendinger. Folk fra Finnmark er finnmarkinger. Problemet er Troms. Du kan få en harstadværing eller en tromsøværing til å innrømme at han kommer fra Harstad eller Tromsø - under press. Men du får ham aldri til å si at han er «tromsing». La oss derfor være så storsinnede at vi innlemmer Troms i Nordland. På den måten kan alle «tromsinger» bli nordlendinger, foreslår en lett diplomatisk hånende Sivertsen fra Nordlands fylkeshovedstad.

Arthur Arntzen er dypt uenig.

- Dersom Tørset ikke har annet å gjøre, så bør alle nordlendinger gå inn for å avvikle fylkeskommunen. Det gjelder ikke minst de nordlendingene som bor i Nordland!

Arntzen liker dårlig det å skulle bli nektet muligheten til å være nordlending:

- Nordlendinger er folk fra Helgeland i sør til Kirkenes i nordøst. Punktum. Sånn har det vært i flere hundre år. Og sånn skal det fortsatt være, sier Arntzen, mannen bak teatersuksessen «Den fordømte nordlendingen». Han legger til:

- Begrepet «nordlending» var innarbeidet i språket lenge før fylkesgrensenes tid.

Også Halvdan Sivertsen krydrer sitt debattinnlegg med humor:

- Jeg vet om trøndere som prøver å lure seg til å bli nordlandske med en gang de har fått seg en karsk. Vi ekte nordlendinger bør være stolte over vår ettertraktethet, og utvise storhet. Jeg foreslår at vi lar alle som vil, kalle seg nordlendinger, sier Sivertsen.

<B>NORDLENDING???:<B> Arthur Andersen fra Tromsø, her som Oluf?