Kabalen gikk opp: Erna Solbergs nye regjering er trolig klar

Erna Solberg må dele opp Justisdepartementet for å bevare den skjøre borgfreden mellom Frp og KrF. Nikolai Astrup flyttes på, mens Linda Helleland og Bård Hoksrud er ferdig i regjering.

TROLIG KLAR REGJERINGSSAMMENSETNING: Alt Erna Solberg måtte gjøre for å gjøre alle til lags, var å opprette to nye statsrådsstillinger .
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TROLIG KLAR REGJERINGSSAMMENSETNING: Alt Erna Solberg måtte gjøre for å gjøre alle til lags, var å opprette to nye statsrådsstillinger . Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var svært viktig for Frp at innlemmelsen av KrF i regjeringen ikke svekket partiets gjennomslagskraft eller relative størrelse ved maktens tinde.

Partiet var derfor ikke villige til å gi fra seg én eneste statsråd for å gjøre plass til KrF ved kongens bord, ifølge partikilder.

Dagbladets kilder i regjeringen bekrefter også at Frp beholder sju statsråder også etter at KrF trer inn i regjering. Høyre mister én statsråd, mens KrF får tre plasser ved kongens bord. Venstre beholder som ventet sine tre statsråder.

Mandag kveld hevder TV 2s kilder at den siste endringen i regjeringen er klar: Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) blir ny digitaliseringsminister.

Den nye regjeringen

Basert på Dagbladets egne kilder og kilder i andre medier er dette trolig endringene som Erna Solberg i morgen kommer til å presentere for kongen:

  • Kjell Ingolf Ropstad (KrF) blir ny barne- og familieminister. Likestillingspolitikken flyttes til kulturdepartementet. Linda Hofstad Helleland (H) går ut av regjeringen.
  • Olaug Bollestad (KrF) er ny landbruks- og matminister. Bård Hoksrud (Frp) er ferdig i regjering.
  • Dag Inge Ulstein (KrF) blir ny utviklingsminister.
  • Nikolai Astrup (H) går av som utviklingsminister og blir ny digitaliseringsminister lokalisert i kommunal- og moderniseringsdepartementet.
  • Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) blir ny beredskapsminister i Justisdepartementet.

Ettersom KrF og Venstre blir sittende med tre statsråder hver, betyr det at Frp opptar flere seter rundt regjeringsbordet enn de to sentrumspartiene til sammen.

Erna splitter departement

KrF krevde å overta landbruksdepartementet, som i dag styres av Bård Hoksrud (Frp). Da måtte Erna Solberg tenke kreativt.

Hun sørger for at Frp fortsatt har sju statsråder, samtidig som Bård Hoksrud forlater regjeringen etter bare seks måneder. Telemarkingen går tilbake til jobben som menig representant på Stortinget.

Plassen til Smines Tybring-Gjedde i regjeringen skapes ved å dele opp Justisdepartementet. Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) blir værende, men med en noe redusert portefølje. Ingvil Smines Tybring-Gjedde overtar ansvaret for beredskapsarbeid, samfunnssikkerhet og polaravdelingen i Justisdepartementet, bekrefter partikilder overfor Dagbladet.

Sylvis mann aktuell

Smines Tybring-Gjedde har de siste årene vært statssekretær i Olje- og energidepartementet under tre forskjellige oljeministre fra Frp.

Dagbladet får også bekreftet av kilder at Helge Fossum (Frp) slutter som statssekretær for Erna Solberg.

Flere navn er blitt diskutert internt i regjeringen for å fylle hans plass. Ifølge Dagbladets kilder er Espen Espeset (Frp), ektemannen til Frp-topp Sylvi Listhaug, høyaktuell for å overta Fossums jobb ved Statsministerens kontor.

Tungvekter til SMK

Søndag gikk fylkeslederen i Nordland KrF, Ingelin Noresjø, ut i NRK og pekte på mangeårig partitopp Hans Olav Syversen som en samlende lederkandidat.

Overfor Dagbladet avviser Syversen dette. Han får heller en nøkkelstilling ved statsministerens kontor.

- Jeg kan bekrefte at jeg ikke er lederkandidat, sier Syversen, som mistet plassen sin på Stortinget ved valget i fjor høst.

Dagbladets kilder i KrF sier Hans Olav Syversen nå blir ny statssekretær ved Statsministerens kontor. Stillingen er en viktig koordineringsrolle for partiet i regjering.

Digitaliseringsminister

Tidligere har det vært antatt at både Frp og Høyre måtte gi fra seg minst én statsråd når den nye kabalen skulle legges.

Erna Solberg sørger angivelig for at Høyre bare mister én statsråd, selv om to Høyre-statsråder må vike for å gjøre plass til Kjell Ingolf Ropstad (KrF) som barne- og familieminister og Dag Inge Ulstein (KrF) som utviklingsminister, ifølge en rekke medier.

Ifølge NRK oppretter statsminister en ny ministerpost som hun gir til sitt eget parti. Norge får nå trolig en egen digitaliseringsminister som blir underlagt kommunal- og moderniseringsdepartementet. Linda Hofstad Helleland (H) og Nikolai Astrup (H), som begge mister sin statsrådstilling, skal være høyaktuelle til den splitter nye jobben.

I 2017 opprettet regjeringen et egen digitaliseringsutvalg som ble ledet av Erna Solberg selv. Statsråder med ansvar for berørte politikkområder ble involvert i utvalgets arbeid.

- Politikk for fremtiden handler om å digitalisere og å ruste samfunnet for digitalisering. Dette gjennomsyrer regjeringens arbeid på alle områder, sa Solberg den gang.

Fra 18 til 21

Dermed blir Høyre trolig bare én statsråd fattigere etter at KrF har tatt sete i regjeringen.

I alt rommer den nye regjeringen hele 21 statsråder, pluss statsministeren. Da de borgerlige vant makta i 2013, hadde de kritisert de rødgrønne for å drive et for stort regjeringsapparat med de daværende 18 statsrådene.

Solberg og co. lovet da å slanke antall statsråder, men det motsatte er altså blitt utfallet.

Uendret i Venstre

Det ligger ikke an til endringer i Venstres regjeringslag og partiet fortsetter med de samme statsrådene, etter det Dagbladet erfarer.

Det innebærer at partileder Trine Skei Grande fortsetter som kulturminister, samtidig som hun får styrket porteføljen sin, ved at ansvaret for likestilling flyttes til Kulturdepartementet fra Barne- og likestillingsdepartementet.

Kilder hevder overfor Dagbladet at det var Venstre som ønsket å få grep om likestilling og homopolitikk. Partiet skal ha bedt om å få likestillingspolitikken flyttet fra familiedepartementet over til kulturfeltet som ledes av Trine Skei Grande (V).

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer