Kabelbrudd stoppet Internett

Et brudd i en undersjøisk kabel midt i Atlanterhavet onsdag kveld, stoppet internettforbindelsen mellom USA og Europa. Flere millioner europeiske internettbrukere ble berørt, blant annet 300.000 nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et fysisk kabelbrudd er helt ekstraordinært og det skjer heldigvis svært sjelden, sier informasjonskoordinator Per Hansen i Telenor Nextel.

Kabelbruddet skjedde midt i Internetts «prime-time» mellom 20 og midnatt mens internettrafikken mellom Norge og USA er på sitt absolutt høyeste.

Redusert kapasitet

De første timene etter bruddet var det ikke mulig å få kontakt med nettsteder i USA, men ut over morgenen og formiddagen torsdag hadde internett-trafikken funnet andre veier. Telenor Nextel regner med at kapasiteten på nettet fortsatt vil være redusert torsdag ettermiddag og kveld.

- Vi håper å få tilbake full kapasitet på nettet i løpet av torsdag, men det er vanskelig å si noe helt sikkert om dette, opplyser Per Hansen.

Kabelbruddet berører ikke trafikk mellom nettsteder i Europa.

Fisketråler kan stå bak

Telenor Nextel leier sin hovedforbindelse til USA av det Canadiske telekommunikasjonsfirmaet Teleglobe. Firmaet eier telekabler i 240 land og er nest størst i verden på utleie av interkontinentale fiberoptiske kabler.

- Bruddet har skjedd et sted midt i Atlanterhavet og vi jobber nå for fullt med å omdirigere trafikken, opplyser administrerende direktør Mette Håkonsen i Teleglobe Norge til NTB. Fiberkabelen som røk heter CANTAT-3 og strekker seg fra Danmark via Storbritannia til USA.

- Foreløpig kjenner vi ikke årsaken til bruddet, men det pleier gjerne å være en tråler som har dratt kabelen med seg slik at den ryker. Reparasjonen av kabelen kan ta flere dager, opplyser Håkonsen.

(NTB)