Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kabila driver opprørerne ut

Kongos hersker, Laurent Kabila, og hans styrker ser ut til å drive opprørerne ut av hovedstaden Kinshasa etter voldsomme kamper de siste dagene. En anspent fred og stillhet senket seg i går over byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I de østlige bydelene ligger illeluktende lik strødd i gatene.

Kabilas soldater gikk i går fra hus til hus i de østlige bydelene av hovedstaden for å drive ut opprørssoldater, melder nyhetsbyråene. Kampens larm hadde stilnet ned til sporadiske utbrudd fra automatvåpen.

- Der er mange døde i området. Det er et fryktelig syn av lik her og der, sa helseminister Jean-Baptiste Sondgi til nyhetsbyrået AP.

Ingen vet hvor mange som virkelig er drept.

Lynsjing

På vestsida av Kinshasa brøt det ut nye kamper natt til i går, med tunge drønn fra granater.

- Vi kunne høre kampene hele natta, sa en innbygger som flyktet inn i midtbyen, der tusenvis av innbyggere fra de østlige bydelene fra før av har stømmet til under kampene.

Skrekkingytende scener har utspilt seg i hovedstadens gater i de siste dagene, når regjeringssoldater eller andre har fakket opprørere. Opprørere er lynsjet, pint til døde foran ivrige tilskuere og kastet på elva for deretter å bli brukt som blink.
Regjeringstalsmenn hevder at hundrevis av opprørere er tatt til fange. «Mange aggressorer har overgitt seg og lagt ned våpnene. Men årvåkenheten må fortsette, og dere må melde fra om enhver mistenkelig rwandesisk aggressor,» het det i regjeringsradioen.

En koalisjon av etniske tutsier og misfornøyde regjeringssoldater kjemper for å styrte president Laurent Kabila, med støtte fra tutsi-regimet i nabolandet Rwanda og fra Uganda. Angola, Namibia og Zimbabwe har stilt seg på Kabilas side, mens de angolanske opprørerne i UNITA har stilt seg på opprørernes side i Kongo.

Den elektriske strømmen var i går ennå avstengt, fordi opprørerne har tatt demningen ved det vitale kraftverket Inga.

Sprenge demning

Angolanske styrker som forsøker å ta kraftverket, sa at opprørerne truet med å sprenge demningen. Portforbudet gjelder fra solnedgang til soloppgang. De fleste butikkene er stengt, men flere mennesker vågde seg ut fra sine skjul i går. Regjeringsstyrkene og deres allierte hadde full kontroll over flyplassen igjen.

Det ser ut som om opprørerne er på tilbaketog fra hovedstaden. Men øst i dette enorme landet har de øyensynlig framgang.
Flyktende opprørere og mange sårede har krysset Kongoelva fra Kinshasa til Brazzaville, hovedstaden i nabolandet som også heter Kongo. Opprøret mot Kabila begynte 2. august. Det spredte seg svært raskt vestover fra byen Goma helt øst i landet, på grensa til Rwanda.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!