Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kabila søker fred

KINSHASA/KISANGANI (Dagbladet): - Jeg har store forventninger til fredsforhandlingene om Kongo i Sør-Afrika 25. februar, sier Kongos unge president, Joseph Kabila (31). Borgerkrigen i landet har til nå krevd to millioner menneskeliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kabila den yngre har nettopp møtt Norges utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson i det strengt bevoktede Nasjonalpalasset i Kinshasa for å snakke om borgerkrigen som resten av verden har glemt.

Frafjord Johnson har sammen med utviklingsministrene fra Nederland og Storbritannia lagt ut på en maratontur i ekspressfart for å påvirke fredsprosessen i det krigsherjede Kongo.

I går møtte de Kabila, som i en kort kommentar til Dagbladet etterpå la vekt på at de tre utviklingsministrenes samtaler med president Museveni i Uganda og president Kagana i Rwanda i dag vil være viktige for fredsprosessen. Både Uganda og Rwanda er innblandet i borgerkrigen gjennom støtte til opprørsstyrker i østlige deler av Kongo.

Lovende møte

- Det var et svært lovende møte, og vi opplevde en vilje til å finne en fredsløsning som ikke har vært til stede før, sier Frafjord Johnson.

De tre ministrene legger vekt på at de ikke er fredsforhandlere, men legger press på at det må bli fred for at utvikling og utviklingsmidler skal kunne settes inn.

Unge Joseph Kabila vokste opp i Tanzania, han tok sin utdannelse i Tanzania, Uganda og Burundi, og mora er en tutsi fra Rwanda. I 1995 fikk han militær trening i Rwanda, og han var med sin far i krigen mot diktatoren Mobutu som brakte faren til makta i 1997. Mange mener at han nå holdes i ørene av farens gamle hauker, og nesten halvparten av Kongo, den østlige delen, er kontrollert av opprørsstyrker fremdeles.

Rikest og størst

Da president Laurent Kabila for et år siden ble drept av en sikkerhetsvakt, ble hans unge sønn satt inn som leder av et av Afrikas rikeste og største land. Den uerfarne mannen, som står smilende foran oss, skal også forsøke å lede det borgerkrigsrammede landet som er en konstant trussel mot stabiliteten i hele regionen. Så langt har han ikke gjort noen alvorlige feil, mener folk som vi snakket med i Kinshasa.

Kongo har vært herjet av borgerkrig siden 1996, med bare ett års pause fra 1997 til 1998.

Lusaka-avtalen

I to omganger har opprørssoldater feid gjennom store deler av det enorme landet, som er på størrelse med hele Vest-Europa. Angola, Zimbabwe, Namibia, Rwanda, Uganda og Burundi har blandet seg inn.

Fredsprosessen bygger blant annet på den såkalte Lusaka-avtalen, som blant annet krever demobilisering, interkongolesiske samtaler og at de mange involverte landene trekker seg ut. Mye tyder på at Kongos rikdommer, gull og diamanter, holder utenlandske tropper i landet.

Krigen som krever flest liv i verden, skjer langt fra verdens oppmerksomhet. Den skjer i Den demokratiske republikken Kongo. Helt i det stille dør en fjerdedel av landets barn direkte eller indirekte som følge av borgerkrigen. Etter 11. september er krigen mer glemt enn noen gang av den vestlige verden.

Borgerkrigen i Kongo har så langt krevd to millioner menneskeliv og sendt åtte millioner på flukt.

TROR PÅ FRED: Da president Laurent Kabila for et år siden ble drept av en sikkerhetsvakt, ble hans unge sønn Joseph Kabila (31) satt inn som leder av et av Afrikas rikeste og største land. Borgerkrigen i Kongo har så langt krevd to millioner menneskeliv og sendt åtte millioner på flukt.
Hele Norges coronakart