FRYKTER MER VOLD: Sammenstøt mellom ungdommer og demonstranter i DR Kongos hovedstad Kinshasa i går. Nå som det endelige valgresultatet er klart frykter mange at volden kan eskalere. Så langt er 18 mennesker drept i valg relatert uro. Foto: Gwenn Duborthomieu / AFP / Scanpix
FRYKTER MER VOLD: Sammenstøt mellom ungdommer og demonstranter i DR Kongos hovedstad Kinshasa i går. Nå som det endelige valgresultatet er klart frykter mange at volden kan eskalere. Så langt er 18 mennesker drept i valg relatert uro. Foto: Gwenn Duborthomieu / AFP / ScanpixVis mer

Kabila vant valget. Frykter opptøyer

De dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er hemmelighetsfulle om hvordan de vil håndtere ny valg-uro i krigsherjede Kongo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joseph Kabila fra folkepartiet for Gjenreisning og Demokrati (PPRD) vant presidentvalget i Den demokratiske republikken Kongo. Det ble annonsert nå i ettermiddag.

Mange frykter at det skal bryte ut opptøyer, vold og gatekamper etter at opposisjonen har kommet med påstander om valgfusk. Etter valget i 2006 var det unntakstilstand i flere uker da Jean Pierre bemba tapte, og Joseph kabila ble president. Nå har Kabila altså vunnet igjen.

Den sittende presidenten fikk 49 prosent av stemmene, mens den ledende opposisjonskandidaten Etienne Tshisekedi fikk 32,3 prosent, opplyste valgkomiteens leder Daniel Ngoy Mulunda

Ifølge al-Jazeera har hovedstaden vært som en spøkelsesby det siste døgnet. De fleste har holdt seg innendørs, markeder har vært stengt og kollektivtrafikk har stått. Kongoleserne har holdt pusten i påvente av valgresultatet.

Frykter opptøyer Dagbladets lokale representant i Kinshasa, Emery Makumeno forteller at det har vært stille i hovedstaden i hele dag.

- Mange frykter at opposisjonen, spesielt kabilas motkandidat Etienne Tshisekedi skal sende sine støttespillere ut på gata. At det skal bli opptøyer og gatekamper mellom opposisjonen og politiet, sier Makumeno.

VALGETS VINNER: En tilhenger av president Joseph Kabila med en poster av den nye presidenten utenfor PPRD-partiets hovedkvarter i Kinshasa. Foto: Emmanuel Braun / Reuters / Scanpix
VALGETS VINNER: En tilhenger av president Joseph Kabila med en poster av den nye presidenten utenfor PPRD-partiets hovedkvarter i Kinshasa. Foto: Emmanuel Braun / Reuters / Scanpix Vis mer

Han forteller at mange har hamstret mat og holder seg hjemme, og borte fra byens sentrum der det har vært tildels harde kamper mellom opprørspoliti og demonstranter. De siste ukene har minst 18 mennesker mistet livet i valg-uro i det krigsherjede landet.

- Kona mi har handlet inn mat så vi kan holde oss i skjul i flere dager om det blir opptøyer, forteller Makumeno.

Da Dagbladet var i Kinshasa tidligere denne uka satte opprørspoliti og hæren opp maskingeværstillinger inne i byen. Panservogner og troppetransporter var stadig å se gjennom byen.

- Respekter folkets vilje President Joseph Kabila som har sittet med makten siden 2006 fikk ... prosent av stemmene, og hans største motstander Etienne Tshisekedi fra Unionen for Demokrati og Sosiale Framskritt (UDPS) fikk ... prosent.

Tshisekedis tilhengere har uttalt at de ikke aksepterer noe som helst annet enn valgseier for sin kandidat, og Tshisekedi selv har advart valgkomiteen og president Kabila slik:

- Jeg sier at hvis de ikke respekterer folkets vilje er det en selvmordshandling. Jeg ber våre folk om å gjøre seg klare slik at de kan utføre de ordrene jeg vil gi dem.

- Selvmord å bli Da Dagbladet besøkte de to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i Ndola fengselet i Kinshasa på mandag uttrykte de bekymring for egen situasjon dersom valgresultatet skulle utløse vold.

VALGETS TAPER: Plakater av opposisjonens presidentkandidat Etienne Tshisekedi på en oppslagstavle i Lubumbashi. Det knytter seg stor spenning til hvordan opposisjonspolitikeren og hans støttespillere vil forholde seg til valgnederlaget. Foto: Phil Moore / AFP / Scanpix
VALGETS TAPER: Plakater av opposisjonens presidentkandidat Etienne Tshisekedi på en oppslagstavle i Lubumbashi. Det knytter seg stor spenning til hvordan opposisjonspolitikeren og hans støttespillere vil forholde seg til valgnederlaget. Foto: Phil Moore / AFP / Scanpix Vis mer

- Hva gjør dere om fengselet blir angrepet av opprørere og portene åpnes?

- Da hadde det vært selvmord å bli her. Da blir vi jo tvunget til å stikke, sa Joshua French til Dagbladet da.

Etienne Tshisekedi har i valgkampen også appellert om at fengslene må stormes for å frigjøre fanger. Men kaoset som oppstår i slike situasjoner kan også være farlig.

- Det vi har fått inntrykk av her i fengselet er at det er sterke understrømninger. Blir den snøballen stor nok så er den ikke til å stoppe, sa French til Dagbladet.

De har merket seg at de militære som vokter dem går med sivile klær under uniformene.

NDOLA-FENGSELET: Diplomat Gunvår Alida Endresen forlater Ndola-fengselet i Kinshasa der de to dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland sitter fengslet. Foto: Dagbladet
NDOLA-FENGSELET: Diplomat Gunvår Alida Endresen forlater Ndola-fengselet i Kinshasa der de to dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland sitter fengslet. Foto: Dagbladet Vis mer

- De er klare til å rive av seg uniformene og hoppe over muren, sa Moland.

Han sier at alle fangene i fengselet er motstandere av regimet som fengslet dem.

- Hva skjer om opprørerne klarer å storme dette fengselet, jo da har de en gratis bataljon med ferdig trente soldater, sa French.

Hva de to nordmennene gjør om de plutselig står på gata i et lovløst land, vil de ikke svare på, men det er tydelig at de har tenkt gjennom dette. Fra Kinshasa må man bare krysse den mektige Kongo-elven for å komme seg over til Brazzeville i det andre Kongo. Republikken Kongo er et eget land helt uavhengig fra Den demokratiske republikken Kongo.

Tviler på valgresultatet Flere ganger de siste ukene har opprørspoliti støtt sammen med opposisjonspolitikerens støttespillere i Kinshasa. Tåregass har blitt brukt til å spre Tshisekedis støttespillere ved flere anledninger i hovedstaden, som blir sett på som en opposisjonens høyborg.

Valgkommisjonen samt flere provins-guvernører har påkalt folket om å bevare roen uansett valgresultat, men BBCs korrespondent sier folk mange steder sår tvil om troverdigheten til det endelige valgresultatet.

FENGSLET I KINSHASA: De dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet
FENGSLET I KINSHASA: De dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet Vis mer

Torsdag morgen skal en tellesentral i det østlige Fizi-distriktet ha blitt angrepet, og FN-støttede Radio Okapi har rapportert at valgresultater fra én av 30 valglokaler i storbyen Lubumbashi er tapt, hovedsakelig som en konsekvens av valguro.