Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kabinettsspørsmål etter bare 40 dager

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) må etter alt å dømme stille kabinettsspørsmål etter bare 40 dager ved makten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kabinettsspørsmål kan bli nødvendig for å sikre flertall for regjeringens budsjettforslag etter at forhandlingene med Fremskrittspartiet ikke førte fram. Innstillingen fra finanskomiteen inneholder ikke flertall for noe budsjettforslag, og regjeringen kan bli nødt til å sette hardt mot hardt ved avslutningen av finansdebatten onsdag kveld.

Bondevik avviste før helgen en føler fra Arbeiderpartiet om å samarbeide om budsjettet. Det har ifølge hans pressetalsmann Gunnar Husan ikke vært kontakter med Frp i helgen med sikte på en budsjettavtale i 12. time.

Kabinettsspørsmål er det sterkeste virkemidlet en regjering har for å tvinge gjennom sin vilje i Stortinget. Dersom ingen lar seg tvinge, blir det regjeringskrise.

Da regjeringen gjorde det klart at den ville satse på Frp som samarbeidspartner i budsjettbehandlingen, låste den samtidig alle andre dører. Derfor er det nå Frp som avgjør regjeringens skjebne. Få tror Carl I. Hagen vil felle regjeringen i denne omgang, men at han vil vise at Frp har makt, er det liten tvil om.

Ap nærmest

Forhandlingene mellom regjeringspartiene og Frp viste at skillelinjene i den økonomiske politikken i hovedsak går mellom de partiene som mener at bare den årlige avkastningen av Oljefondet skal kunne brukes, og de som mener at det kan brukes mer oljepenger uten at renten går opp og arbeidsledigheten øker.

Regjeringen og Frp står på hver sin side. I den overordnede økonomiske politikken er det Arbeiderpartiet som står regjeringen nærmest.

Rent logisk ville derfor et forlik mellom regjeringen og Ap vært mest nærliggende, men politikk er ikke logikk. Frp hjalp Bondevik til makten. Medvirkning i budsjettbehandlingen skulle være en takk for hjelpen.

Finansdebatten i Stortinget tirsdag og onsdag blir derfor trolig et politisk oppgjør mellom regjeringspartiene og Frp. Kanskje vil man da få avslørt hva som er Frps mer langsiktige strategi, og hvordan partiet vil gå til verks når de enkelte fagproposisjonene skal behandles i tiden fram til 15. desember.

Begrenset spillerom

Etter dagens budsjettreglement i Stortinget skal rammen for statsbudsjettet vedtas i avstemningen etter finansdebatten. Dette betyr at rammene for hvert enkelt departements inntekter og utgifter blir vedtatt før Stortingets fagkomiteer behandler departementenes budsjett. Disse rammene kan ikke reduseres eller økes i løpet av budsjettbehandlingen.

Selv om dette begrenser fagpolitikernes makt i forhold til den tidligere ordningen, der departementenes budsjett ble behandlet før den endelige rammen ble vedtatt, betyr det ikke at all makt er flyttet til finanskomiteen. Det kan gjøres endringer innenfor hvert enkelt av de 24 rammeområdene, men utgiftsøkninger må dekkes inn av kutt innenfor det samme området.

Millionflytting

Flertallet kan derfor komme til å påføre regjeringen en lang rekke små og store nederlag i løpet av de nærmeste tre ukene. Frps taktikk kan være å forsøke å få flertall for viktige politiske endringer i samarbeid med de andre opposisjonspartiene.

Innenfor de store budsjettene på samferdselssektoren, helse- og sosialsektoren og utdannings- og forskningssektoren er det mange penger å flytte på.

På denne måten får Frp gjort det tydelig at samarbeidsregjeringen er en mindretallsregjering som er helt avhengig av andre for å få flertall for politikken sin. Men spørsmålet er om de andre partiene er villige til å være med på en saksbehandling der det å påføre regjeringen flest mulig nederlag er det viktigste.

(NTB)

Hele Norges coronakart