Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kabinsjef i Norwegian oppsagt for marihuana-røyking

Snart to år etter krangler partene fortsatt i rettsapparatet.

ANSETTELSESKRANGEL: En oppsagt kabinsjef i Norwegian-konsernet og flere tidligere kolleger hevder at morselskapet Norwegian Air Shuttle er deres reelle arbeidsgiver - på tross av en omstridt flytting til datterselskaper. På bildet går et Norwegian-fly inn for landing på Arlanda i Stockholm. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
ANSETTELSESKRANGEL: En oppsagt kabinsjef i Norwegian-konsernet og flere tidligere kolleger hevder at morselskapet Norwegian Air Shuttle er deres reelle arbeidsgiver - på tross av en omstridt flytting til datterselskaper. På bildet går et Norwegian-fly inn for landing på Arlanda i Stockholm. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferieturen i Spania fikk et ubehagelig etterspill for en kabinsjef i flyselskapet Norwegian, da hun i august 2014 landet på Gardermoen. Der ventet tollere med narkotikahunder - som raskt fikk ferten av noe ulovlig.

Overfor tollerne innrømmet hun at hun to dager før hadde røyket marihuana under en musikkfestival.

- Jeg vil helst ikke kommentere dette, sier kvinnen til Dagbladet.

- Nulltoleranse I oktober samme år kom oppsigelsen, fra Norwegian Air Shuttles datterselskap Cabin Services Norway, hvor kvinnen var ansatt. Da hadde politiet orientert Norwegians sikkerhetsavdeling om hendelsen. Saken ble henlagt som politisak fordi bruk av marihuana i Spania ikke kan straffes i Norge.

- Flygende personell skal ivareta passasjerenes sikkerhet og derfor har vi nulltoleranse for bruk av narkotika i Norwegian - også når man ikke er på jobb, kommenterer Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen overfor Dagbladet.

- Manglende tillit Kvinnen krevde oppsigelsen kjent ugyldig, men Asker og Bærum tingrett ga arbeidsgiveren medhold, i en dom som kom i juni i fjor.

«(...) selskapets klart uttrykte nulltoleranse for narkotikabruk er et viktig og godt begrunnet prinsipp i selskapets sikkerhetsarbeid», skrev dommerne. De mente at «selskapets manglende tillit er tilstrekkelig begrunnet i hennes brudd på narkotikaforbudet».

Selv om denne dommen er rettskraftig, krangler partene fortsatt i rettsapparatet.

Bitter strid Grunnen er at den tidligere kabinsjefen var ansatt i Cabin Services Norway (CSN), som er et datterselskap Norwegian-konsernet. Hun og hennes kolleger hadde blitt flyttet dit i mars 2014. De fikk meldingen kort før lønnsforhandlingene startet, til sterke protester fra fagforeningen Parat.

- Slik vi ser det splitter de opp de ansatte i ulike selskaper, det anser vi som et forsøk på fagforeningsknusing, sa Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til TV2.

Norwegian-ledelsen stilte seg uforstående til dette.

I tida etterpå har striden utviklet seg. Året etter, under en pågående streik, ble også pilotenes ansettelsesforhold skilt ut i datterselskaper - også da til sterke protester fra Parat.

Ny rettskrangel I mai i år kommer en lenge imøtesett rettssak opp for Asker og Bærum tingrett, etter at Høyesterett har avvist Norwegian Air Shuttles forsøk på å få saken avvist.

Der er den oppsagte kabinsjefen en av partene. Hun og flere tidligere kolleger hevder at morselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS) er den reelle arbeidsgiveren - på tross av den omstridte flyttingen til CSN og andre datterselskaper. De mener dette vil ha følger for blant annet stillingsvern og medbestemmelse.

- Vinner mine klienter frem med påstanden om at NAS fortsatt er deres arbeidsgiver, har samtlige også et arbeidsforhold i NAS. I dette arbeidsforhold eksisterer rettigheter og plikter for begge parter. Det gjelder også for kvinnen som ble sagt opp fra CSN, skriver advokat Christen Horn Johannessen i fagforeningen Parat til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere dommen fra juni i fjor, hvor oppsigelsen av kvinnen for å ha røyket marihuana ble kjent gyldig.

- Ingen konsekvenser Dagbladet har spurt Norwegian Air Shuttle om hva det vil bety for kvinnens ansettelsesforhold hvis retten avgjør at hun i realiteteten var ansatt i morselskapet Norwegian Air Shuttle - og om hun i så fall for eksempel kan ha lønn tilgode.

- Rettssaken får ingen konsekvenser for denne saken. Det er nulltoleranse for misbruk av narkotika i alle selskaper i Norwegian-familien, er svaret fra Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.
Han forteller at dette er nedfelt i de operative retningslinjene.

Hele Norges coronakart