Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kabinstreik kan ramme Norwegian-fly onsdag

Meklingsfrist for 836 kabinansatte går ut ved midnatt.

 PÅ BAKKEN FRA ONSDAG ?:  Dersom meklingen for 836 kabinansatte ikke finner en løsning innen onsdag morgen, kan det føre til store konsekvenser for Norwegians 450 daglige flyginger. Her en splitter ny Boeing 737-8JP fra Norwegian på taxebanen på Oslo lufthavn Gardermoen.
Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix.
PÅ BAKKEN FRA ONSDAG ?: Dersom meklingen for 836 kabinansatte ikke finner en løsning innen onsdag morgen, kan det føre til store konsekvenser for Norwegians 450 daglige flyginger. Her en splitter ny Boeing 737-8JP fra Norwegian på taxebanen på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle Norwegian-fly fra norske og danske flyplasser kan bli stående på bakken eller dra avgårde uten passasjerer fra onsdag morgen.

Dersom meklingen mellom 836 kabinansatte i arbeidstakerorganisasjonen Parat og arbeidsgiveren Norwegian Air Shuttle ikke fører fram innen midnatt natt til onsdag eller på overtid, vil den første streiken i flyselselskapets ti år lange historie være et faktum.

- Vi er i gang med å lage en beredskapsplan. Vi har om lag 450 flyginger om dagen. En stor del av turene går fra Norge og Danmark, og en streik vil få konsekvenser for både passasjerer og selskap.

Ikke uten kabinpersonell - Vi kan ikke fly passasjerer uten kabinpersonell av sikkerhetshensyn , og det er ikke aktuelt å leie inn annet personell. Vi følger arbeidslivets regler, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Dagbladet.

Også landets hovedflyplass Oslo Lufthavn Gardermoen følger situasjonen rundt Norwegian-meklingen tett.

- Passasjerene må forholde seg til Norwegian og eventuelt direkte til andre selskap for å finne alternative fly dersom det blir streik. Også vi kommer til å trappe opp informasjonen på våre hjemmesider og sosiale medier, sier medierådgiver Joacim Wester Andersen til Dagbladet.

Her kan du klikke deg rett inn på hjemmesidene til alle landets flyplasser i Avinor-regi.

50 000 om dagen Selskapets fly fra flyplasser i Sverige og Finland blir ikke berørt av en eventuell streik.

Ferske passasjertall
viser at 1,6 millioner passasjerer reiste med Norwegian i september. Det betyr over 50 000 reisende hver dag fra alle land der selskapet har ruter.

Norwegian har en flåte på 56 Boeing 737-800 med plass til 186 passasjerer og 11 av modellen 737-300 med plass til 148 passasjerer.

- Vi har et belegg på rundt 80 prosent, sier  informasjonssjef Sandaker-Nielsen.

Konflikten dreier seg både om penger, arbeidstid og ansettelsesforhold.
Leder i Norwegian Kabinforening (NK), Marit Lindén, forteller at de siden juni har forhandlet med ledelsen uten å få gjennomslag for noen av sine tariffkrav.

Krangel om arbeidstid — Vi krever akseptable arbeidstidsbetingelser, og mener arbeidstid på opptil 60 timer i uken og 22 timer per dag, slik som foreslått av EASA, er en for stor belastning. Vi krever også prosentvise lønnstillegg på linje med det pilotene og andre yrkesgrupper allerede har oppnådd i årets tariffoppgjør, sier leder i Norwegian Kabinforening, Marit Lindén til Parat.com.

Arbeidsgiversiden har en helt annen oppfatning enn Kabinforeningen om arbeidstid.

- De kabinansatte jobber 16 dager i måneden med et snitt på 7,5 timer, skriver selskapet.